Suljagić o slučaju nane Fate: Pitanje je ko će sprovesti presudu

Fena
Suljagić o slučaju nane Fate: Pitanje je ko će sprovesti presudu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Emir Suljagić

"Odluka, odnosno konačna presuda, koju je danas donio Evropski sud za ljudska prava, kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju je bilo jedino logično, razumno i pravedno rješenje tog spora", smatra profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Emir Suljagić.

Europski sud za ljudska prava: Crkva mora biti uklonjena iz dvorišta Fate Orlović

Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve izgrađene na imovini lica koja su preživjela genocid u Srebrenici. U današnjoj presudi vijeća u predmetu Orlović i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava je, jednoglasno, odlučio da je došlo do povrede člana 1.

On je kazao da je pitanje ko će provesti presudu sasvim druga stvar, s obzirom na to Fata Orlović živi u okruženju i pod vlašću koja je otvoreno neprijateljski raspoložena prema građanima nesrpske nacionalnosti.

"Pretpostavljam da i u ovom slučaju tu odluku moraju da provedu vlasti entiteta RS. Vidjet ćemo da li vladavina prava u ovoj zemlji prestaje da važi samo tamo gdje je riječ o građanima BiH islamske vjere", kazao je Suljagić, inače preživjeli genocida u Srebrenici.

On, također, uskoro treba preuzeti funkciju v. d. direktor Memorijalnog centra Potočari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije