Sulejmanović: Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj

Fena
Sulejmanović: Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj
FOTO: Fena / Lilijan Sulejmanović
Lilijan Sulejmanović je kao dijete u ratu stigla do Velike Britanije, a danas njena priča o investiranju u Bosnu i Hercegovinu vraća nadu u povratak i aktivno uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj države.

"Na Oxfordu sam završila studij filozofije, politike i ekonomije, zatim i postdiplomske studije iz filozofije. Razmišljala sam o akademskoj karijeri, ali je želja da radim u praksi prevagnula. Okrenula sam se menadžmentu, te nakon nekoliko godina rada u nekoliko kompanija u Britaniji, odlazim na Harvard Business School gdje sam stekla MBA diplomu", kazala je Sulejmanović.

Nakon toga, nastavlja raditi u bizinis sektoru, te je kroz svakodnevnu praksu razmišljala o načinima kako da ostane vezana za Bosnu i Hercegovinu te u domovini pokrene posao koji će donijeti radna mjesta njenim zemljacima.

"Ostala sam vezana za Sarajevo, te redovno dolazim u svoj grad. Zbog toga sam i pokrenula kompaniju, koja će se baviti proizvodnjom funkcionalne i zdrave hrane. 'Te Ora' je krenula s radom, te uz podršku USAID 'Diaspora Invest' programa danas radimo na izlasku na lokalno tržište i razvoju proizvodnje. Trenutno proizvodimo energetske pločice, visoke nutritivne vrijednosti. To je samo početak i, nadam se, dobra poruka drugima", kaže Sulejmanović.

Ona prepoznaje prednosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kaže da je radna snaga obrazovana, da je država blizu razvijenih evropskih tržišta što olakšava logistiku proizvodnje i distribucije. Ipak, potrebno je raditi na bržem procesu registracije te ulagati u infrastrukturu.

"Proces registracije kompanija je neprihvatljivo dug i kompliciran, regulatorni zahtjevi se čine kao da postoje da obeshrabre potencijalne investitore. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, prvenstveno zbog povezivanja unutar države, ali i šire jer je teško računati na povećanje ekonomske aktivnosti bez uređene transportne logistik", dodaje Sulejmanović.

Izuzetno je, kaže ona, važno podržati razvoj duha i svijesti o aktivnom djelovanju u zajednici.

"Želim podržati naše društvo kroz svoje lične inicijative. Potrebno je mnogo potoka da se napravi moćna rijeka", poručuje Sulejmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije