Suđenje za ratni zločin u Zaklopači: Ubijena petorica braće i otac

Radiosarajevo.ba
Suđenje za ratni zločin u Zaklopači: Ubijena petorica braće i otac
Arhiv / Sud BiH

Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako je 16. maja 1992. izveden napad na selo Zaklopača (opština Milići) i ubijeni brojni mještani, uključujući članove njihove porodice.

Svjedokinja N.H. je kazala da su pored njene kuće prvo prošli policijsko vozilo i još tri civilna, a na jednom je pisalo “pokolj”.

Ona je izjavila da je vidjela da policijski automobil vozi policajac, a od svjedokinja Z-15 i Z-16 je isti dan čula da je riječ o optuženom Milomiru Miloševiću.

Prema njenim riječima, policajac se vozilom vratio u punoj brzini i otišao prema kući Alije Hamidovića. Kasnije je od drugih čula da je policajac tražio ključeve od auta Hamidoviću, kojeg su poslije ubili.

N.H. je kazala da u selo ulazi vojna kolona i da vojnici kupe ljude. Sa svih strana čuje pucnjavu. Prema njenoj procjeni, pucnjava počinje pet do deset minuta od povratka policijskog auta.

Ona je s djecom otišla kod djevera. Rekla je da su joj taj dan ubijena petorica djevera, svekar i drugi članovi familije. Jedan djever ubijen je pred njenim očima.

Rekao im je: ‘Nemam pušku, jedino kravu da vam dam’. Jedan je pucao u njega… Okrenuli su rafal na nas. Povukli smo se u kuću… Meni je metak prošao kroz jaknu”, ispričala je svjedokinja.

Kad se vojska povukla, kako je dodala, vidjela je svekra mrtvog na kućnom pragu, kao i brojne druge mještane.

Za učešće u ubistvima bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine sudi se Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću. U napadu je ubijeno najmanje 57 civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske.

Svjedokinja N.H. je kazala da su joj jetrve pričale kako ih je Branko Jolović prije ovog napada sreo i rekao im da mu je kuća puna “šešeljevaca” te da će ih sve zaklati.

Jolovićev branilac Rade Golić predočio je svjedokinji raniji iskaz u kojem je navela da su joj jetrve rekle da su im to rekli Zekanovići, pitajući je zbog čega različito govori.

“To je taj Zekanović… Jolović…. Zbunila sam se. Taj koji je optužen”, kazala je svjedokinja.

Ona je rekla da se zbunila i kada je u ranijem iskazu navela da je čula da se policajac zove Milomir Zelenović. Branilac Radivoje Lazarević predočio je iskaz u kojem je rekla da je vidjela policajca i da je riječ o Milomiru, kao i drugi iskaz u kojem je navela da ga nije vidjela, a da je čula o kome je riječ.

Na suđenju je svjedočio i njen suprug E.H. koji je bio kod očeve kuće kada su, kako je kazao, prošla policijsko i još dva vozila puna ljudi u uniformama. Dodao je da se policijski golf vratio nakon pet minuta.

Svjedok je posumnjao da se nešto dešava i krenuo je iz sela prema šumi, a u međuvremenu je primijetio i druga vozila. Dok je trčao na vrh začula se pucnjava. Rekao je da su vozila počela da sviraju i da je na dijelu zvanom Kaldrma vidio ubijene.

On je kazao da se skrivao u šumi i da je nakon nekoliko dana vidio kako rovokopač kopa jamu i kako u nju ubacuju leševe.

E.H. je rekao da su mu u Zaklopači ubijeni petorica braće, otac i drugi članovi familije, uključujući 12-godišnju djevojčicu.

Oba svjedoka su potvrdila da put kojim je prošlo policijsko vozilo vodi u Gornji Zalukovik, gdje se nalazi bazen za vodu koji je obezbjeđivan.

Suđenje se nastavlja 11. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije