Suđenje za zločin na Kazanima: Svjedočenje o odvođenju civila u komandu na Bistriku

Radiosarajevo.ba
Suđenje za zločin na Kazanima: Svjedočenje o odvođenju civila u komandu na Bistriku

Na suđenju za zločin počinjen na Kazanima kod Sarajeva, svjedok Kantonalnog tužilaštva kazao je da je učestvovao u odvođenju jednog civila u komandu Desete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Svjedok Enes Haskić rekao je da je bio komandant Drugog bataljona pri Desetoj brdskoj brigadi ABiH. Na upit da li poznaje civila Zorana Vučurovića, odgovorio je da su ih iz komande brigade dovozili da kopaju.

"Ko nije htio pušku, trebao je da kopa. Sjećam se da on nije htio puške ni lopate, ako je to taj... Fadil Hrković, moj zamjenik, i Alender Galib, bezbjednjak, predali smo ga u komandu na Bistriku", kazao je Haskić.

Prema njegovom iskazu, tog civila je kasnije vidio na pijaci Markale, ali mu tada nije znao ime, prezime niti nadimak. Dodao je da mu nije poznato šta je bilo s njim.

"Osobe koje nisu htjele ni pušku ni lopatu vođene su kod načelnika brigade na razgovor, kod Senada Pecara", pojasnio je Haskić.

On je potvrdio da je Ismet Ramić bio njegov borac, ali se ne sjeća da je s njim odveo civila u komandu.

Samir Bejtić optužen je da je, kao pripadnik Desete brdske brigade ABiH, 25. decembra 1992. godine nezakonito odveo mobiliziranog civila Zorana Vučurovića ispred linije razdvajanja koju su držale snage ABiH, i ubio ga ispalivši u njega dva hica iz pištolja, a nakon toga tijelo polio razrjeđivačem radi uklanjanja tragova zločina.  Također, optužen je i za druge zločine počinjene na lokalitetu Kazani.

Bejtiću se suđenje obnavlja četvrti put, nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na ponovno suđenje pred Kantonalni sud u Sarajevu.

Ismet Ramić, drugi svjedok i bivši vojnik Desete brdske brigade, kazao je da je učestvovao u odvođenju civila Vučurovića zajedno s Haskićem.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić kazao je da je Haskić izjavio da se ne sjeća najbolje da li je s njim odveo civila. Ramić je odgovorio da je to možda bio i Alender.

"Predali smo ga 'Caci' rahmetli, Mušanu Topaloviću, u komandu Desete brdske brigade na Bistriku. Šta se dešavalo u kancelariji, ne znam jer smo se zadržali kratko u hodniku i vratili", kazao je Ramić.

Za optuženog Bejtića, svjedok je rekao da ga ne zna lično, niti zna da li je povezan s ovim događajem.

Suđenje se nastavlja 4. maja, javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije