Suđenje za ratne zločine u Sarajevu: "Tetku i sestrića su zapalili na Kazanima"

Radiosarajevo.ba
Suđenje za ratne zločine u Sarajevu: "Tetku i sestrića su zapalili na Kazanima"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sud i Tužilaštvo BiH

Prvi svjedok Odbrane optuženog Senada Džananovića je izjavio da je čuo kako su u ljeto 1992. godine njegovi tetka i sestrić odvedeni na Kazane i zapaljeni, te da mu nije poznato da su bili zatvoreni u podrumskim prostorijama zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Duško Tomić je ispričao da je su njegovi tetka Ljeposava Pešić i njen sin Duško, s kojima je jedno vrijeme početkom rata održavao kontakte, do odvođenja živjeli u sarajevskoj ulici Tome Masaryka, piše BIRN - Detektor.ba.

U aprilu 1992. godine, kazao je, tetka mu se požalila kako je dosta rezervnih policajaca dolazilo i raspitivalo se o statusu stana i je li otkupljen. Kako je rekao, kasnije je saznao da su obilazili stanove u kojima su živjeli Srbi. Svjedok Tomić je kazao da su svi Srbi iz tetkine zgrade odvedeni, ali da je ostao jedan oficir u penziji prezimena Ilić, koji mu je rekao “da ne traži tetku jer bi i njega tražili”. Odvođenje se desilo krajem juna ili početkom jula 1992., kazao je on.

“Moja tetka je bila u radnoj obavezi prekoputa stana, a ti su došli i odveli Duška, a tetka je otrčala za njim, i to je neka grupa od Juke (…) Neki pripadnici MUP-a (Ministarstva unutrašnjih poslova) znaju ime i prezime osobe koja je odvela Duška i da je izvjesni Bimo iz zgrade asistirao”, posvjedočio je Tomić prenoseći svoja saznanja.

Naveo je da je saznao da su Ljeposava i Duško odvedeni na Kazane i zapaljeni zajedno s gumama, a da su kasnije sahranjeni kod “Željinog stadiona”.

Prije godinu dana je, prema njegovim riječima, saznao da su tetka i sestrić, prije nego su ubijeni, odvedeni u naselje Alipašino Polje, gdje su snimani kamerom dok su davali izjave.

Istakao je da nema saznanja da su bili zatvoreni u podrumskim prostorijama zgrade na Alipašinom Polju i da su im nanošeni teški tjelesni bolovi.

On je svjedočio na suđenju Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, koji su optuženi za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Tomić je ispričao da optuženog Džananovića odlično poznaje još iz 1994. godine, kada je svjedok bio zatvoren u tadašnjem vojnom zatvoru “Viktor Bubanj”, dodavši da su se pripadnici Devete i Desete brdske brigade ABiH, kao i Džananović, korektno ponašali prema osobama srpske nacionalnosti, pa tako i prema njemu.

Naredno suđenje će se naknadno zakazati, javlja BIRN - Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije