Suđenje za ratne zločine na Alipašinom Polju: "S mosta smo vidjeli tri leša"

Radiosarajevo.ba
Suđenje za ratne zločine na Alipašinom Polju: "S mosta smo vidjeli tri leša"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sud BiH

Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Alipašino Polje, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali da su u maju 1992. vidjeli tri leša kod Miljacke, piše BIRN - Detektor.ba.

Svjedokinja Rada Elez je izjavila da je neko u maju 1992. godine naišao i rekao da se pored Miljacke nalaze tri leša.

“Desetoro nas je išlo. S mosta vidimo tri leša i onda smo sišli dolje. Na pijesku su bili leševi – dva muškarca i jedna žena”, kazala je Elez i dodala da je fotografiju tijela vidjela u novinama deset godina kasnije.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH je optužilo Senada Džananovića i Edina Gadžu zvanog Kimun. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Drugi svjedok na ovom suđenju – čije je lične podatke, po odluci Suda, zabranjeno objavljivati – ispričao je da mu je momak iz jedinice “Crne mambe” koji je imao nadimak Žuti prišao i pitao ga da li je snimio leševe ispod mosta, te da ga je kasnije odveo do lokacije gdje su se tijela nalazila.

“Tijela su se nalazila ispod mosta podvučena, nisu bačena, neko ih je morao dovući ili izvući iz rijeke. Napravio sam četiri snimka. Muška tijela su imala civilnu odjeću… Žensko tijelo je bilo obučeno u odjeću kao od Civilne zaštite, plave boje, crne cipele na šnjiranje. Bila je razodjevena, gornji dio, raskopčane su joj bile hlače”, kazao je svjedok.

Dodao je da na tijelima muškaraca nije uočio povrede, naglasivši da je svjetost bila loša, ali da su povrede na tijelu žene bile uočljive. Potvrdio je da mu je “Žuti”, kao i drugi momci iz jedinice “Crne mambe”, rekao: “To su Kruškini leševi.”

Predrag Vlaški, treći svjedok Tužilaštva BiH na ovom suđenju, ispričao je da mu je polovinom maja 1992. godine brat Božidar kazao da bacaju ljude s mosta.

“Bio je neki mali kamiončić, dvojica ljudi u vojnim uniformama”, rekao je Vlaški i dodao da je kasnije čuo da su te mrtve “doveli” Kruškini vojnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. maj, kada je planirano ulaganje materijalnih dokaza Optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije