Svjedok na suđenju Sejfoviću: Tukli su me, pa sam dao iskaz koji su mi sugerirali

S. H.
Svjedok na suđenju Sejfoviću: Tukli su me, pa sam dao iskaz koji su mi sugerirali
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i ostalima zbog pljačke Raiffeisen banke na Ilidži iz koje su ukrali blizu 300.000 KM i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Sejfović je kao i prethodna dva puta uz jake mjere sigurnosti iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica (KPZ) prevezen u Sarajevo. Pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavala Žana Knežević prisutni su bili i Arif Haradinović, Haris Hajrović, Alma Sejfović, Nizama Beširović i Goran Šakota.

Tužilaštvo KS-a je za svjedoke pozvalo Aidu Kulovac i Sanela Sejfovića koji su ranije dali iskaz u MUP-u i Tužilaštvu. 

Svjedok Sanel Sejfović rekao je na suđenju da je tog 5. novembra ujutro bio u kući na kojoj je mijenjao prozore, te da je na portalu pročitao da se dogodila pljačka banke na Ilidži. 

Sejfović je rekao kako nikoga nije pozvao niti je neko njega pozvao vezano za taj članak.

Sanel Sejfović se u slučaju pljačke Raiffeisen banke spominje u ranijem iskazu Alme Sejfović u kojem ona navodi da ju je Sanel kontaktirao 5. novembra 2015. godine između 15 i 16 sati te je pitao da li zna gdje je Amel, (Sanel je već znao da je banka na Ilidži opljačkana, op.a.).

Svjedok je ispričao kako se tog dana vidio sa Almom oko 14:00 sati popodne koja je bila kod frizerke, nakon čega su malo prošetali pa se vozali njegovom Škodom Octaviom, dok je u međuvremenu Alma parkirala svoj Audi na parkingu u Vogošći. Kako je naveo Sejfović, o članku kojeg je to jutro pročitao nisu razgovarali.

Tokom vožnje svjedok je dobio poziv rođaka Amela Sejfovića da dođe po njega do restorana koji se nalazi na relaciji Ilidža-Hadžići, u blizini izlaza sa autoputa.

Po Amela su došli još uvijek po danu, te ga zatekli samog ispred restorana gdje je ručao, a zatim je Amel ušao u vozilo. Amelova sestra Alma je iz vozila izašla u Hadžićima jer je imala obaveza, dok su se Sanel i Amel odvezli po njen automobil u Vogošću, prema riječima svjedoka.

Svjedok je naveo kako se sa Amelom Sejfovićem vidio ponovo navečer kada su išli kod Sanelovog brata koji je ležao u zatvoru u Ustikolini i imao slobodno. Vrijeme koje su proveli skupa su se zezali i pričali, jer su se inače rijetko viđali.

Pri povratku iz Ustikoline, sva trojica su uhapšena na Otoci gdje su ih sačekali pripadnici interventne policije MUP-a, koji su ih, prema riječima svjedoka, tukli iako se oni nisu opirali.

"Glava mi je bila krvava, usne napukle, a maltretiranje se nastavilo sve do Tužilaštva", rekao je Sejfović navodeći kako je pola sata bio svezan na koljenima zbog čega kasnije nije mogao stajati na nogama.

Sejfović je u svom svjedočenju rekao kako istražitelji MUP-a prema njima nisu primijenjivali silu, ali su bili agresivni. 

Još je istakao kako je o pljački banke znao samo da je ranjen slučajni prolaznik, te da se njegov rođak Amel vodi kao osumnjičeni.

Tužilac je, nakon što je završio ispitivanje svjedoka, naveo kako je Sejfović dao drukčiji iskaz u Tužilaštvu zbog čega je tražio da ga pročita na suđenju, te da se svjedok o njemu očituje.

U iskazu koji je dao Tužilaštvu Sejfović je naveo kako je oko 12 sati sa svog telefona pozvao Almu da se raspita o slučaju pljačke banke, nakon što nije mogao dobiti Amela. 

Sanel Sejfović je tada naveo da iskaz koji je potpisao zapravo je dala Alma Sejfović, ali da su mu istražitelji rekli da potvrdi njen iskaz jer njega onda neće smatrati krivim, inače ga čeka pet godina robije. Također je istakao kako ga je cijeli slučaj toliko potresao, da je zbog toga tražio posao da ode iz države, jer pored maltretiranja koje je prošao, policija ga je presretala u naselju Buča Potok u kojem živi stalno ga zadirkujući i ispitujući da li mu je Amel rođak.

U iskazu se također navodi kako je Sanel otišao po Almu do frizera u Vogošću, te da je tada pitao o članku kojeg je pročitao nakon čega su oboje posumnjali da je Amel izvršio pljačku. Nakon toga su se, navodi se u iskazu, vozali bez cilja jer im se Amel nije javljao. 

Svjedok je prokomentirao da je tada zvao Amela jer je trebalo da idu sutradan kod njegovog brata u Ustikolinu (tokom svjedočenja je rekao da su u Ustikolinu išli iste večeri, op. a.).

Također se u iskazu navodi kako je Amel Sejfović tada nazvao Sanela i rekao da se nalazi s djevojkom u Hadžićima ispred firme Tako. U međuvremenu, Sejfović se nije javljao ni sestri Almi. Navedeno je i kako je Sanelu trebalo vremena da nađe firmu u Hadžićima jer ne poznaje taj dio, te kako ga je u međuvremenu nazvao nepoznati muški glas koji je rekao da dođu do stovarišta Bašović.

Zatim se navodi kako su se vozali po Hadžićima nakon čega su se vratili do jedne od kafana na Ilidži ispred koje ih je na kraju dočekao Amel sa dvije osobe, "nekim Akijem s kojim sam se upoznao u teretani, mislim da se preziva Hajradinović, i neki momak", koji su sjeli pozada, navodi se u iskazu u kojem je svjedok detaljno opisao lica i odjeću u kojoj su se nalazili.

Svjedok je prokomentirao kako ih je Alma Sejfović u svom iskazu detaljno opisala, te je ostao pri tome da je Amel bio sam kada su ga našli.

U iskazu se još navodi da su ih Amel i ostali zamolili da ih voze u Hadžiće, te da su putem pričali o pljački, pa i da nakon što su im rekli da su ubili čovjeka, oni su na to rekli kako nisu oni, već su ga možda ubili zaštitari. Također se u iskazu navodi torba u automobilu, ali ne i novac, te kako nisu pričali o detaljima pljačke. 

Sejfović je nakon čitanja iskaza rekao da su mu tužilac i inpektor sugerirali iskaz, te kako je on sve potvrdio kako bi išao kući. 

Tužilac je pročitao kako je svjedok Sanel Sejfović u MUP-u potpisao da je iskaz dao svojevoljno i kako je naveo da ga nisu tukli.

Na upit odbrane, svjedok je naveo kako je najprije saslušavan kao osumnjičeni, a da je nakon iskaza kojeg je dala Alma Sejfović saslušan kao svjedok. Rekao je i kako mu je Alma pričala o slučaju, te kako je u iskazu dodavano ono što ona nije rekla.

Advokat Amela Sejfovića Muhidin Kapo priložio je sudu fotografije koje su napravljene neposredno poslije saslušanja Sanela Sejfovića na kojima se vidi da je fizički zlostavljan. Sud je odobrio prilaganje dokaza, jer se svjedok vraća na rad u Njemačku. 

Svjedok je također naveo da je Amel Sejfović bio smiren kada su došli po njega u Hadžiće, da je bio sam i da nije sa sobom imao torbu, niti je spominjao pljačku.

Na upit advokata Alme Sejfović Omara Mehmedbašića, svjedok je ispričao kako je Alma slala Amelu novac dok je bio u zatvoru u Crnoj Gori jer je imala dva frizerska i kozmetički salon, te je ispričao kako je ona imala novca jer je uvijek vozala dobar automobil i imala dobrostojeće momke.

Alma Sejfović je također pitala svjedoka kako je izgledala prilikom saslušanja, na šta je on rekao da joj je odjeća bila krvava i usne, te kako mu je rekla da potpiše bilo šta samo da ih puste.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva naveo je pred sudom kako ne spori fizičko maltretiranje svjedoka kojeg je vršila interventna jedinica MUP-a, jer su tom prilikom hapsili osobe osumnjičene za ubistvo i pljačku banke.

Na upit Sudskog vijeća Sanel Sejfović je rekao kako se sa Almom intenzivno družio do otvaranja salona kada ona više nije imala vremena, te da su se viđali 2-3 puta sedmično izlazeći na kafe i vozajući se po gradu, te je dodao da su živjeli u istoj kući.

Također na upit Sudskog vijeća, svjedok je rekao kako se nije iznenadio što ga je rođak Amel pozvao nakon drugo vremena, iako se nisu viđali skoro pet godina dok je bio u zatvoru, te da ga nije zanimalo što ga zove. Kada su se sreli, naveo je, pričali su o poslu koji je čekao svjedoka, djevojkama itd.

Pozivu Sudskog vijeća nije se ni ovaj put odazvala svjedokinja Kulovac Aida koja se nalazi na radu u Njemačkoj, te je sud ponovo izdao naredbu o njenom saslušanju koje će biti održano 13. decembra kada svjedokinja dođe u Sarajevo.

Na pretprošlom suđenju, tužioci su Sudskom vijeću priložili predmete, odnosno manju kartonsku kutiju od svjedokinje Kulovac Aide u kojoj je mobilni telefon, kao dokazni materijal.

U međuvremenu, na narednom ročištu bit će saslušan prvooptuženi Amel Sejfović koji će svjedočiti u svoju korist, te će na istom ročištu advokati odbrane priložiti svoje dokaze koje će iznositi u nastavku glavnog pretresa.

Podsjećamo, Amel Sejfović je u zatvoru zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. 

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti da pobjegne iz KPZ-a Sarajevo, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Za šest osoba je određen jednomjesečni pritvor.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije