Slučaj Memić i suđenje Seferovićima: Šta se danas događalo u sarajevskom Sudu

Radiosarajevo.ba
Slučaj Memić i suđenje Seferovićima: Šta se danas događalo u sarajevskom Sudu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je pred sudijom Igorom Todorovićem nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se sumnjiče da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je od posljedica zadobijenih povreda preminuo Dženan Memić.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio odluku o poništavanju oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću koju je donio Kantonalni sud Sarajevo. Prvostepena presuda je poništena nakon žalbe Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Glavni pretres je danas počeo ponovo zbog toga što je proteklo previše vremena od početka ranijeg glavnog pretresa (2. juli). Dokazi u postupku protiv Seferovića će biti preuzeti s ranijeg suđenja, izuzev svjedočenja privilegovanih svjedoka, koji su članovi porodice optuženih, a riječ je o Vasviji Sejdović, Ani Rizvanović i Višnji Seferović. Hadžija Kopić je preminula. 

Podsjetimo, prilikom iznošenja završnih riječi, tužioci su istaknuli da su svjedoci Višnja Seferović, Vasvija Sejdović i Ana Rizvanović potvrdili pred sudom da je odmah nakon nesreće Vasvija Sejdović, nevjenčana supruga Ljube Seferovića, rekla da je "Ljubo ubio čovjeka kolima" te da policiji, ako ga bude tražila, kažu da se Seferović nalazi u Banjoj Luci. To je bila izjava Vasvije Sejdović, koja je potom na glavnom pretresu opovrgla detalje iz istrage, te je navela da njen suprug nikoga nije udario automobilom, da je vidio pješake, ali da nije udario nikoga, te da je natjeran da to kaže.

Također, navedeno je kako će se postupiti prema uputi Vrhovnog suda i po pitanju sprovođenja novog saobrćajnog vještačenja u Centru za vještačenje Zenit u Banjoj Luci, što će biti dokaz Suda, nakon što vještačenje bude završeno, s obzirom na to da do danas nije završeno vještačenje. Sud nije naveo razlog zašto se još uvijek čeka nalaz vještačeja. 

Dok nalaz ne bude gotov bit će održano ponovo saslušanje privilegovanih svjedoka, a zakazano je 17. 10. 2019. godine u 12 sati. 

"Ne vjerujem da je došlo do otezanja. Ovo vještačenje je izuzetno komplikovano. Vrlo je bitno da se vještačenje obavi precizno, jer je to ustvari krunski dokaz koji će Sudu na kraju prikazati jasnu sliku ovog slučaja. Što se tiče privilegovanih svjedoka situacija je zakonom zaista takva da se oni moraju ponovo saslušati. Njihove izjave iz ranijeg postupla se ne mogu koristiti, kao kod ostalih svjedoka.

Bit će pozvani privilegovani svjedoci, odnosno pripadnici porodice prvo i drugooptuženog, koji su ranije koristili mogućnost da ne svjedoče. Tačnije dvije su koristile tu mogućnost, a jedna je svjedočila. Sud formalno pravno mora izvesti ovo na ovaj način, a do njih je da li će svjedočiti. One mogu iskoristiti pravo da ne svjedoče. Mislim da je dobro da je dobro da je angažovan i medicinski vještak i da je to pametan potez Suda. Ta dva tima u kombinaciji sigurno mogu riješiti ovu situaciju", rekao je advokat optuženih Rusmir Karkin.

Muriz Memić još jednom je poručio kako nije zadovoljan radom Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

"Danas smo opet imali na sceni vrijeđanje zdrave logike i pameti. Treba pitati građane - ko ovo plaća i koliko će trajati ovo izmišljeno suđenje? Čitao je ponovo optužnicu korumpirani tužilac Dalide Burzić, Sead Kreštalica. Ovo sve više boli i sve više košta.

Ovim putem pozivam Sabinu Sarajlija da me primi i kažem joj da u Kantonalnom tužilaštvu rade korumpirani tužioci. Mene ne mogu ubijati, korumpirat niti kupiti. Ja idem do kraja. Dalida, ja se nisam umorio", poručio je danas Muriz Memić.

"Ovo je farsa koja nažalost jako puno košta. Neadekvatna istraga nikada nije urodila plodom, dakle, nikada nije donijela dokaze koji mogu biti podloga za presudu kao rezultat pravičnog suđenja. Emocije su uključene, senzibilitet postoji.

Teško je shvatiti zašto sistem, koji je očigledno kancerogen, ne prihvata na vrijeme da se taj dio tkiva odstrani. Dakle, ovdje je na djelu organizirana grupa koja je rezultirala podizanjem ovakve kriminogene optužnice.ovdje je više nego jasno da se ne radi o saobraćajnoj nesreći već ubistvu.", istaknuo je Ifet Feraget.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije