Otkazano suđenje Sefiću: Svjedokinja nije više zaposlenica FUP-a niti je u BiH

Radiosarajevo.ba
Otkazano suđenje Sefiću: Svjedokinja nije više zaposlenica FUP-a niti je u BiH
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je trebao biti održan nastavak glavnog pretresa u slučaju Sanjin Sefić.

Ročište je otkazano zbog nepojavljivanja vještakinje Anise Rahmanović u sudnici Kantonalnog suda.

Kako je navedeno, pomenuta vještakinja više nije zaposlenica Federalne uprave policije niti više živi u BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za sljedeće ročište pozvalo vještakinju FUP-a Elviru Karasalihović koja će izlagati svoj nalaz vještačenja.

Također, Tužilaštvo je kao dokaz uložilo zapisnik o uviđaju u kojem se navodi kako je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, došlo do saobraćajne nesreće usljed koje je jedna osoba smrtno stradala, a druga osoba zadobila povrede opasne po život usljed kojih je preminula na KCUS-u. 

Kompletan zapisnik o uviđaju nije pročitan na današnjem ročištu, već će biti iznesen na nekom od narednih. Ulaganju ovog zapisnika kao dokaz nije se usprotivila odbrana optuženog Sefića.

Uz Sanjina Sefića, optuženog za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Podsjećamo, Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, golfom 6  krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga, kako se u optužnici navodi, prevezli do Graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo – pomoć počintelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Istovremeno, Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu i, nakon provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije