Suđenje za ratne zločine u Kotor-Varoši: Zarobljenike spalili u džamiji i štali

Radiosarajevo.ba
Suđenje za ratne zločine u Kotor-Varoši: Zarobljenike spalili u džamiji i štali
FOTO: Screenshot / Boško Peulić
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je da su joj ubijeni otac i nekoliko braće, koji su spaljeni u jednoj štali u selu Dabovci.

Ševala Varošić je ispričala kako su srpski vojnici 25. juna 1992. istjerali muslimansko stanovništvo iz njihovih kuća, a potom kod benzinske pumpe razdvojili muškarce od žena i djece. Jedan njen brat ubijen je istog dana kada je izveden iz kuće, a ostala braća, zajedno s ocem, zapaljeni su u štali, rekla je svjedokinja, prenosi BIRN - Detektor.ba.

Od komšija je čula, kako je kazala, da je njenog brata i još dvadesetak zarobljenih, istog dana ubio Milenko Glavaš, a s njim je bio i Slobodan Župljanin.

"Iz Vrbanjaca, u kojima smo se nalazili tokom ljeta, vidjeli smo da su zapaljeni Dabovci. Iz jedne štale vidjeli smo crni dim, a tu večer na vijestima smo čuli da je u njoj zapaljeno dvadesetak muslimana, muškaraca. Tek u novembru 1993. otišli smo gore, uz dozvolu policije, i u štali zatekli mnogo lobanja i ostalih kostiju", izjavila je Varošić.

Svjedokinja je rekla da su se nakon toga vratili u policijsku stanicu i zatražili dozvolu od policije da pokupe kosti, kako bi ih nakon toga sahranili. Policija im je to i odobrila, a dan kasnije vratili su se u Dabovce.

"Po povratku u štalu, kosti su već bile odnesene. Pronašli smo ih tek nekoliko, koliko je moglo stati u jednu vrećicu. Te kosti kasnije su završile na identifikaciji u Visokom, kada su i identifikovani neki od ubijenih. U toj štali ubijeni su moj otac i braća", kazala je Varošić.

O ubistvu muža svjedočila je i Ćelebija Smajlović, čiji je suprug Mustafa ubijen ispred kuće. Prethodno je bio dva mjeseca u logoru, nakon čega je pušten, ali pod radnom obavezom.

"Desetog februara 1994. u kuću su nam upali srpski vojnici. Tražili su novac, koji mi nismo imali. Prijetili su da će odvesti našu tada maloljetnu kćerku. Pretukli su mene i moju majku. Tukli su i Mustafu, koji im je rekao da nemamo novca i da nam ne diraju djecu. Tada je izveden iz kuće. Začuo se rafal, ubili su ga pred kapijom", ispričala je Smajlović dodavši da je muža nakon toga sahranila.

Tužilaštvo BiH tereti Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Aleksandra Petrovića, Manojla Tepića, Janka Trivića i Nedeljka Đekanovića, da su od 1992. do 1994. godine učestvovali u napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području Kotor-Varoši. Optuženi su za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Tokom napada na sela oko Kotor-Varoši ubijen je i suprug Semine Alekić, koja je s dvoje maloljetne djece bila protjerivana iz sela u selo, te pri tome vrijeme provodila u zarobljeništvu.

Jedne prilike svjedokinja je, kako je ispričala, vidjela da ispred džamije u Hanefićima srpski vojnici tuku zarobljenike.

"Kasnije sam čula da su zapaljeni u toj džamiji", kazala je Alekić.

Identifikacija njenog supruga putem DNK analize završena je 2003. godine.

"Identifikacija je pokazala da je nad njim vršen višestruki zločin, jer je to prva od dvije identifikacije. Druga je rađena 2014, što pokazuje da su zločin prikrivali, a kosti raznosili po više grobnica", rekla je Alekić dodavši da su početkom rata, po naredbi srpske vojske, muslimani morali svoje kuće obilježiti bijelim čaršafima.

Suđenje će biti nastavljeno 2. marta, piše BIRN - Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije