Suđenje Kerimu Mudželetu: Potresno svjedočenje oca nastradale Jelena Opričić

N. K.
Suđenje Kerimu Mudželetu: Potresno svjedočenje oca nastradale Jelena Opričić
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ponovljeno suđenje Kerimu Mudželetu

U Kantonalnom sudu Sarajevu danas je Tužilaštvo KS-a iznijelo završne riječi u ponovljenom suđenju Kerimu Mudželetu nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu.

Podsjećamo, Kerim Mudželet je 9. juna 2015. na tramvajskom stajalištu kod zgrade Predsjedništva BiH, brzinom od 97 km na sat, jurio krajnjom lijevom trakom Titove ulice. Došavši na raskrsnicu Titove i Dubrovačke ulice, sijekući blagu krivinu, zakačio je trotoar, odbio se i počeo zanositi, te je pokosio dva pješaka među kojima je bil državljanka Srbije Jelena Opričić koja je preminula uslijed udara.

Na današnjem suđenju, obratio se i Dragan Opričić, otac preminule Jelene, koji je u veoma potresnom govoru zatražio od sudskog vijeće da izrekne najstrožiju kaznu Kerimu Mudželetu jer je "svjesno trkajući se sarajevskim ulicama ubio njegovu kćerku".

"Tražim pravdu za moju Jelenu. Djevojku koja se nalazila pred vratima doktorskog studija u Švicarskoj, djevojku koja je govorila šest stranih jezika, djevojku koja je ubijena u Sarajevu od ruke nekog ko je želio osjetiti adrenalin vozeći 97 km na sat tamo gdje je dozvoljeno 50 km na sat. Za ovako svirepo ubistvo koje je počino niti doživotna robija ne može da zadovolji pravdu.", rekao je danas u sudnici Dragan Opričić.

Nakon izrazito emotivnog govora u kojem je govorio o svojoj tragično preminuloj kćerci, njenom životnom putu koji ju je doveo pred vrata doktorskog studija u Švicarskoj, kao i planovima za budućnost kojim su se radovali u suzama je zamolio sudsko vijeće da Mudželeta osude na najstrožiju kaznu.

"Svojom bolesnom željom za adrenalinom i brzom vožnjom, svjesno je napravio grešku koja je oduzela život Jeleni. Zato vas molim, ovdje i sada, da i vi njemu izreknete najstrožiju kaznu za to djelo", zaključio je Dragan Opričić.

Podsjećamo, Kerim Mudželet, koji je osuđen na osam godina zatvora jer je 2015. godine skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula državljanka Srbije Jelena Opričić, brani se sa slobode.

Također, u Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je novo, ponovljeno, suđenje Mudželetu nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu presudu.

On se nalazio u pritvoru, ali budući da nije donesena nova odluka u ovom slučaju u roku od godine,  pušten je na slobodu.

Kerim Mudželet je u decembru 2016.  osuđen na osam godina zatvora zbog izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula državljanka Srbije Jelena Opričić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije