Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedočila sestra optuženog i konobar

N. Ka.
Suđenje Amelu Sejfoviću: Svjedočila sestra optuženog i konobar
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka - i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu - danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište.

Na danas održanom glavnom pretresu svjedočili su sestra Amela Sejfovića, Alma Sejfović i konobar Mahir Mehmedović.

Mehmedović je tokom ispitivanja tužilaštva izjavio da od optuženih jedino poznaje Sanjina Borčaka kojem je u septembru 2017. godine posudio svoj mobitel koji mu ovaj, prema tvrdnjama svjedoka, nije vratio.

"Radio sam u tom periodu kao konobar u jednom kafiću u koji je Sanjin dolazio kao gost. Posudio sam mu mobitel Iphone 4, koji mi ovaj nije nikada vratio. Pokušavao sam ga isti dan dobiti, ali je moj broj bio nedostupan", kazao je Mahmut.

Alma Sejfović, sestra otpuženog Amela kazala je tužiteljici da je u septmbru 2017. godine bila u pritvoru u KPZ Miljacka, te da je s bratom komunicirala samo preko malog prozora koji se nalazio iznad prostora kuda su zatvorenici šetali. Na pitanje da li je pričala sa njim kada je pobjegao ona je kazala da ga je dozivala kroz isti prozor.

"Kada sam ga dozivala taj dan, jedan zatvorenik mi je rekao da je Amel pobjegao. Od optuženih poznajem samo Igora Miloša, medicinskog tehničara iz KPZ-a gdje sam i ja ležala", kazala je Alma.

Senad Kreho, advokat optuženog Igora Miloša, pitao je svjedokinju da li je mogla sama iz ćelije odlaziti kod medicinskog tehničara, na šta je ova odgovorila da je mogla samo ići uz pratnju zatvorskih čuvara.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 27. decembar 2018. godine, kada bi trebalo da se ispitaju dodatni svjedoci. Na današnjem suđenju nisu se pojavila trojica svjedoka od kojih dvojica nisu bila uredno obaviještena.

Podsjećamo, optuženi se terete:

Amel Sejfović - organizirani kriminal, bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija

Dževad Hazić - organizirani kriminal, omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija

Igor Buzov - organizirani kriminal, omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija

Amir Ibrahimi - organizirani kriminal i omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda

Igor Miloš - omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija

Nikola Simić - protuzakonito oslobođenje osobe lišene slobode

Mirza Fazlić - omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda

Sanjin Borčak - pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije