USK / Sud u Bihaću naredio: Štrajk je nezakonit, omogućite nastavu učenicima

11. 09. 2019. u 16:13:00 Fena

Shares:0

Općinski sud u Bihaću odredio je privremenu mjeru osiguranja, odnosno naložio Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalnom odboru Unsko-sanskog kantona (USK) da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području ovog kantona.

Prosvjetni radnici u USK stupaju u generalni štrajk

Iz Suda je obrazloženo kako je ovo Rješenje doneseno nakon tužbe koju je predalo Kantonalno pravobranilaštvo USK, radi utvrđenja da je štrajk Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalnog odbora USK nezakonit.

Članovi sindikata su potvrdili prijem sudskog rješenja, te najavili očitovanje nakon konsultacija s pravnim timom.  U slučaju postupanja po ovom sudskom rješenju, učenici svih osnovnih škola u USK već bi sutra ujutro trebali biti u svojim klupama.

Kantonalna vlada je u međuvremenu uputila i Prijedlog o ispunjenju minimuma zahtjeva sindikata obrazovanja za prekid štrajka. Predloženo je da se osnovica za platu od 302 KM počne primjenjivati već od augostovske plate, čime bi se ispunio zahtjev o izjednačavanju osnovice sa ostalim budžetskim korisnicima. Razlika plata od septembra prošle godine do danas bila bi isplaćena u januaru 2020. godine, dok se i dalje insistira na izmjeni Kolektivnog ugovora u domenu koeficijenata.

Sindikati su Prijedlog proslijedili svom članstvu, te će se o njemu očitovati vjerovatno sutra do 10 sati ujutro.

NEMA KOMENTARA