Sud potvrdio optužnicu protiv Kemala Čauševića: Utajio gotovo dva miliona KM

E. H.
Sud potvrdio optužnicu protiv Kemala Čauševića: Utajio gotovo dva miliona KM
CIN / Kemal Čaušević
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Kemala Čauševića, kojom se on tereti za pranje novca i nanošenje višemilionske štete budžetu naše države.

To je za Radiosarajevo.ba potvrdio Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, koje je i podiglo ovu optužnicu u okviru predmeta "Pandora 2".

U ovom predmetu optuženi su još i Anes Sadiković, te Sedinet Karić, koji se terete da su Čauševiću, tada direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pomagali u pružanju povlaštenog odnosa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske.

U optužnici stoji da je Čaušević tim uvoznicima obećao smanjeni iznos za carinjenje, izbjegavanje detaljnih pregleda i priznavanje faktura za koje je znao da su njima netačni podaci, a zauzvrat je dobijao iznos od 1000 KM po uvezenom kamionu.

Na taj način, nanesena je višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona KM, i to Sadiković oko 1,2 miliona, a Karić od oko pola miliona KM.

Optuženi Čaušević Kemal tereti se da je novac pribavljen činjenjem kaznenih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 miliona KM. Navedene nekretnine blokirane su na zahtjev Tužilaštva i prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem kaznenih djela.

Također, optuženi Kemal Čaušević, dodatno se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i poduzećima koja su sudjelovala u proceduri javne nabavke za usluge printanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200 000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku iako stvarne štete nije bilo.

Čaušević je optužen za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadiković i Karić za davanje dara i drugih oblika koristi.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala. Također, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojima i dužnosnika UIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije