Sud BiH nepravosnažno oslobodio Perovića za silovanja u Rogatici

Radiosarajevo.ba
Sud BiH nepravosnažno oslobodio Perovića za silovanja u Rogatici
Arhiv / Sud BiH

Sud BiH oslobodio je nepravosnažno Nenada Perovića, bivšeg pripadnika Vojske RS (VRS) krivice za učešće u progonu civila, pomaganju u silovanju i učestvovanju u seksualnom zlostavljanju dvije žene u selu Dobrašina kod Rogatice u ljeto 1992. godine.

Prema presudi, Perović je oslobođen da je u noći između 2. na 3. august 1992. godine u selu Dobrašina u kući Bege Grabovice pomogao nepoznatom vojniku da siluje zaštićenu svjedokinju S-1.

Također, on je prema drugoj tački optužnice oslobođen da je istu noć seksualno zlostavljao zaštićenu svjedokinju S-2.

Vijeće nalazi da su iskazi svjedokinja S-1 i S-2 protivriječni, nepouzdani i neuvjerljivi i nije se moglo doći do zaključka u pogledu identiteta osoba koje su počinile krivična djela“, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić-Dragović.

Optuženi se prema presudi oslobađa naknade troškova sudskog postupka, a oštećena S-1 se upućuje na parnicu.

Optužnica tereti Perovića da je, kao pripadnik Vojske RS (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. u selu Dobrašina kod Rogatice pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Izricanju presude nije prisustvovao optuženi i njegova odbrana. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH, prenosi Birn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije