Sud BiH: Elvir Šarac neće biti izručen Tunisu

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Elvir Šarac neće biti izručen Tunisu
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Elvir Šarac, kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po potjernici Interpola Tunisa uhapsila zbog terorizma, neće biti izručen Tunisu, koji je ranije uputio zahtjev za njegovo izručenje.

“Sud BiH u postupku izručenja po međunarodnoj crvenoj potjernici Interpola Tunis, donio je rješenje kojim je odbijen zahtjev Republike Tunis, za određivanje privremenog pritvora prema potraživanom. Sud je, prije svega, nesporno utvrdio da je Elvir Šarac državljanin BiH, a uvidom u evidenciju zaključenih bilateralnih međunarodnih ugovora, utvrđeno je da BiH s Tunisom nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjenja”, rečeno je iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Osim toga, navode iz Suda, prema dostupnim informacijama utvrđeno je da Bosna i Hercegovina i Tunis nisu potpisnice neke od međunarodnih multilateralnih konvencija koje bi, pod određenim uslovima, dozvoljavale izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjenja ili izvršenja krivičnih sankcija.

Službenici SIPA-e uhapsili su Šarca u utorak zbog sumnje da je počinio krivična djela u vezi s terorizmom na teritoriji Tunisa.

Kako je saopšteno iz SIPA-e, za ovim državljaninom BiH je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Šarac je kazao da je u Tunisu bio poslovno u decembru 2016. godine, ali da ne zna za šta se tereti.

“Nisam kriv. Nisam učestvovao u tome za šta se teretim, niti mi je poznato šta se uopšte desilo. Ne želim da budem izručen”, rekao je Šarac i dodao da je iz medija saznao za djela za koja se sumnjiči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije