Subašić: Zgroženi smo potezom Marka Radoje, tražimo smjenu

Radiosarajevo.ba
Subašić: Zgroženi smo potezom Marka Radoje, tražimo smjenu
Arhiv / Munira Subašić

Majke Srebrenice zgrožene su jučerašnjim skandalom na BHRT-u zbog pokušaja zabrane nošenja Cvijeta Srebrenice u informativnim emisijama BHT-a na dan obilježavanja 23. godišnjice genocida u tom gradu i Podrinju, a koji je prema odluci Vijeća ministara BiH, ujedno, i Dan žalosti u BiH.

Piše: Faruk Vele

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Munira Subašić, kazala je za Radiosarajevo.ba da se pridružuje zahtjevima Samostalnog sindikata radnika (SSR) u BHRT-u koji su od menadžmenta te kuće danas zatražio smjenu urednika IP-a BHT1 Marka Radoje "zbog narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici".

Štaviše, majke Srebrenice su, zbog važnosti državne TV u očuvanje istine i sjećanja na genocid, spremne da budu predvodnici zahtjeva za smjene.

marko_radoja.jpg - undefined

Marko Radoja: Zasmetao mu Cvijet Srebrenice                      Foto: Arhiv

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, urednik IP-a BHT 1 Marko Radoja je na jutarnjem sastanku održanom u srijedu, 11. jula, zabranio novinarima i voditeljima ovog javnog servisa da nose Cvijet Srebrenice tokom izvještavanja o 23. godišnjici genocida. Odluku je najprije saopćio usmeno, a potom je poslao i zvaničan e-mail o toj zabrani.

Riječ je o simbolu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, sličnom makovima koje u sjećanju na žrtve Prvog svjetskog rata, primjerice, nose voditelji na BBC-u.

Međutim, spornu odluku Marka Radoje je poništio direktor BHT-a Nikola Marković smatrajući potpuno neprimjerenom uvlačenje žrtava genocida u bilo kakvu politizaciju, te uvredom za sve koji zbog pijeteta nose ovaj sada već svjetski poznati simbol. Radoja se osvetio tako što je zatražio da ga brišu s odjavne špice svih informativnih emisija gdje voditelji nose Cvijet Srebrenice.

"Mi smo bili i protiv i imenovanja Marka Radoje na poziciju urednika Informativnog programa BHT-a, a ovo sada je prešlo svaku mjeru. Nakon posljednjeg skandala nikada više neću platiti RTV taksu. Pozvat ćemo, ne samo druge majke Srebrenice, već i sve bh. građane koji poštuju Srebrenicu i Cvijet Srebrenice, da ne plaćaju RTV taksu dok Radoja i njemu slični ne budu smijenjeni. Sramno je da čovjek koji ne poštuje i praktično negira genocid bude urednik državne TV", kazala je Subašić za Radiosarajevo.ba.

Dodala je da, za razliku, od Radoje, cijeli svijet s ponosom nosi Cvijet Srebrenice i sjeća se nevinih žrtava. Sjećanje na genocid u Srebrenici, kao i na Holokaust, prema njoj je civilizacijska vrijednost.

"Ovo je gore od svakog poniženja koja već dugo doživljavamo. To je istinsko vrijeđanje žrtava i stajanje na stranu onih koji su počinili genocid. Ovo je prešlo svaku mjeru! Brojni ovih dana i godina posipaju sol po našim ranama. Oni koji bi trebali da sprječavaju takvo nešto, štaviše, pridružuju se tome", izjavila je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije