Stvoreni su svi uvjeti za upotrebu elektroničnog potpisa u BiH

Radiosarajevo.ba
Stvoreni su svi uvjeti za upotrebu elektroničnog potpisa u BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Upriličeno i uručenje prvog kvalificiranog certifikata zamjeniku ministra komunikacija i prometa BiH Saši Dalipagiću

U Sarajevu je danas obilježen početak primjene kvalificiranih elektroničkih potvrda u Bosni i Hercegovini.

Također upriličeno je i uručenje prvog kvalificiranog certifikata zamjeniku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saši Dalipagiću.

Na konferenciji za medije prisutnima su se obratili zamjenik ministra Saša Dalipagić i izvršni direktor Halcoma Marko Valjavec.

Kako je istaknuo zamjenik Dalipagić, uspostavom Ureda za nadzor i akreditiranje ovjeritelja 2018. godine stvoreni su svi uvjeti potrebni za provedbu Zakona o elektroničkom potpisu Bosne i Hercegovine.

„Elektronički potpis, koji se temelji na kvalificiranoj potvrdi, u pravnom smislu ima istu snagu kao i vlastoručni potpis i njegovim korištenjem znatno će se ubrzati razmjena dokumenata, ugovora i općenito svih elektroničkih transakcija koje će, uz razvoj novih servisa na svim razinama vlasti u BiH i poslovnom sektoru, doprinijeti sigurnijem, jeftinijem i jednostavnijem poslovanju u sferi trgovine, bankarstva, javne uprave, zdravstva i sl. Vjerujemo da će naša zemlja u skorijoj budućnosti imati značajne koristi od praktične primjene elektroničkog potpisa i da će potaknuti razvoj novih elektroničkih servisa s ciljem modernizacije, transparentnosti i ubrzanja komunikacije građana i javnog sektora te pružiti mogućnost stvaranja novih poslovnih modela“, naglasio je Dalipagić.

Kompanija Halcom je dostavljenom prijavom i dokumentacijom ispunila sve uvjete propisane Zakonom o elektroničkom potpisu BiH za dobivanje statusa akreditiranog ovjeritelja kvalificiranih potvrda, a posebno one o sigurnosti i zaštiti od zlouporabe podataka, čime su stvoreni uvjeti za praktičnu primjenu kvalificirane potvrde za elektronički potpis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije