Studentski parlament ima novog predsjednika: Ovo je lijepa priča o jedinstvu

1
Radiosarajevo.ba
Studentski parlament ima novog predsjednika: Ovo je lijepa priča o jedinstvu
Foto: SPUS / Novo rukovodstvo SPUS-a

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je dobio novo rukovodstvo.

Novi predsjednik je Faruk Dević, inače student Pravnog fakulteta.

Dević je potvrdio ovu informaciju za Radiosarajevo.ba.

"SPUS je simbolično održao redovnu sjednicu skupštine, uoči međunarodnog dana studenata. Moramo istaći da smo ponosni da imamo ravnomjernu spolnu zastupljenost, te da više od polovine članova Izvršnog odbora čine studenti sa prosjekom ocjena iznad osam, a svi članovi Izvršnog odbora dolaze sa različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu", rekao je Dević.

Napomenuo je da je na sinoćnjoj sjednici usvojena i odluka kojom se omogućava formiranje i pristupanje Uniji studenata Federacije Bosne i Hercegovine.

"Ovo je rezultat napora bivšeg rukovodstva i rukovodstava drugih studentskih parlamenata javnih univerziteta, i ovim putem izražavam nadu da ćemo odluku zahedno sa našim kolegama što prije sprovesti u djelo. Smatram da je ovo lijepa priča o jedinstvu studenata, koja dolazi upravo na međunarodni dan studenata. Skupština je, između ostalog, usvojila i neke zaključke, od kojih bih izdvojio zahtjev za hitno uspostavljanje nastavnog procesa za studente na medicinskoj grupaciji, iznalaženje zakonskog rješenja za problem nagrađivanja najboljih studenata, kao i zabrane pranja diploma privatnih fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu, te zahtjev za donošenjem Zakona o studentskom standardu koji je zaista neophodan", napomenuo je Dević.

Poručio je da se nada uspješnom mandatu.

"Na samoj sjednici smo pozvali sve studentske organizacije da se aktivno uključe u rad Studentskog parlamenta i na taj način postignemo što bolje rezultate u borbi za prava i bolji status", zaključio je Dević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije