Srebrenica/ Studenti iz Sarajeva očistili mezarje žrtava genocida

11. 07. 2018. u 19:21:00 Fena

Shares:0

Nekoliko stotina studenata Univerziteta u Sarajevu, predvođeni predsjednikom Studentskog parlamenta Merimom Serdarevićem, prisustvovali su komemoraciji i dženazi za trideset i pet žrtava genocida u Srebrenici.

Nakon dženaze, studenti su u organizaciji Studentskog parlamenta učestvovali u akciji čišćenja mezarja žrtava genocida.

Cilj ove akcije je bio da iz Potočara uprkos velikom bolu i tugi ode jedna lijepa i pozitivna slika, saopćeno je iz Studentskog parlamenta UNSA.

Studenti su kao najveća snaga i nosioci budućnosti BiH iz Potočara poslali poruke mira, ljubavi i suživota, ali i poruku da više nikada i nikome neće dozvoliti da se ponovi genocid u državi Bosni i Hercegovini.

Sarajevski studenti će i u narednom periodu predano raditi na borbi za ostvarenje ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine, a posebno povratnika.

Studentski parlament UNSA poručuje da će "studenti također ostat predani borbi za izučavanje bosanskog jezika u manjem bh. entitetu, kao i stvaranju uslova za povratak mladih u sve dijelove Bosne i Hercegovine".

Volonteri EMMAUS radnog kampa čistili Memorijalni kompleks u Potočarima

Više od sedamdeset volontera, učesnika 13. EMMAUS - Međunarodnog omladinskog radnog kampa danas su čistili Memorijalni kompleks u Potočarima.

Nakon što su gotovo svi gosti napustili prostor kompleksa, volonteri su obišli svaki njegov dio i pokupili smeće koje su zatekli, saopćeno je iz EMMAUS-a.

Prva aktivnost koju volonteri obavljaju u sklopu radnih aktivnosti već 13. godinu jeste čišćenje Memorijalnog centra i cjelokupnog područja oko spomen sobe te hale nekadašnje fabrike akumulatora. Ovu aktivnost volonteri iz cijelog svijeta već godinama obavljaju kako bi pokazali prije svega društvenu odgovornost a onda i poštovanje prema žrtvama genocida.

Žele da pošalju svima poruku da se Srebrenica nikada ne zaboravlja i da se žrtve pamte.

U toku kampa koji traje od 10. do 24 jula volonteri će učestvovati u izgradnji ambulante u Potočarima, unutrašnjem uređenju kuća i okućnica za korisnice projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, podjeli obroka za socijalno ugroženo stanovništvo na području Srebrenice i Bratunca u okviru projekta “Jedan obrok dnevno”, pružanju pomoći u rekonstrukciji Centra za mlade “Pivnica” u Srebrenici, te u mnogobrojnim drugim aktivnostima.

NEMA KOMENTARA