Stručnjaci tvrde: Neretva je zagađena, građani se kupaju na vlastitu odgovornost

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci tvrde: Neretva je zagađena, građani se kupaju na vlastitu odgovornost
Pixabay / Ilustracija
Odjel zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora upozorio je da se, zbog zagađenosti, građani na vlastitu odgovornost kupaju u Neretvi.

Ovo je rezultat ispitivanja kvalitete voda za kupanje na tzv. tradicionalnim kupalištima, te je utvrđeno da je veoma loše stanje na kupalištima na rijeci Neretvi, nizvodno od Carinskog mosta u Mostaru, prenosi Bljesak.info.

"To je ujedno i najopterećenije vodno tijelo, u koje se trenutno ispušta kanalizacija šireg područja grada Mostara", dodali su iz Odjela zaštite voda.

Istaknuli su da ništa bolje stanje nije ni na ostalim vodnim tijelima i tradicionalnim kupalištima na drugim rijekama, jer iako su tamo rezultati povoljniji, postoji veliki broj direktnih ispusta kanalizacija koje zagađuju vodu. Također, poseban su problem i divlje deponije u blizini vodnih tijela.

Kako su objasnili, općenito problematika voda za kupanje polazi prvenstveno od toga što su rijeke recipijenti za vode iz kanalizacijskih sustava koje se u većini općina na ovim prostorima ispuštaju bez adekvatnog pročišćivanja.

Ipak, ističu da postoje brojni pomaci, te da mnogi gradovi na Neretvi grade kolektore i prečistače voda, koji će doprinijeti poboljšanju uvjeta za kupanje i znatnom smanjenju zagađenja rijeka.

''Nakon toga, općine će proglasiti kupališne zone, a kupališta će morati biti ograđena obilježena i pod stalnim nadzorom. Do tada svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost'', kažu iz Agencije za vodno područje jadranskog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije