Stručne studije o proširenju: BiH će u EU ući tek 2050. godine

Radiosarajevo.ba
Stručne studije o proširenju: BiH će u EU ući tek 2050. godine
Danilo Krstanović / Ilustracija
Najnovija studija o proširenju Europske unije pokazuje da će samo jedan kandidat do 2023. ispuniti kriterijume za članstvo, dok se naredni kandidat očekuje tek 2030-ih godina.

Riječ je o studiji pod nazivom Forecasting candidate status (prognoza kandidatskog statusa), koju je napravila profesorica Tina Freyburg s Univerziteta u St. Gallenu, a koja analizira proširenje Europske unije do 2050. godine.

Ona na osnovu iskustava pri velikom proširenju EU na istok 2004. godine, projicira kako najveće šanse trenutno za ulazak u EU ima Makedonija, iako je Srbija godinama bila lider regije.

S druge strane, predviđa se da će Srbija, Crna Gora i Turska kriterijume za članstvo ispuniti 2030-ih godina. Najzad, istaknuto je kako Albanija i Bosna i Hercegovina vjerovatno neće biti u poziciji za ulazak u Europsku uniju prije 2050. godine, zbog političkih ambicija koje nadmašuju realnu situaciju u ovim državama.

Navodi se i da Kosovo, koje do sada nije ni podnijelo zahtjev za članstvo, također ima realne šanse da u ovom periodu stekne uslove za ulazak u EU.

Najproblematičnijim slučajem u ovoj analizi navodi se Turska, jer se više država i članica EU političara založilo za pauziranje, a neki su i za to da se prekine kompletan pristupni pregovor s Turskom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije