Reakcije / Štrajk ljekara: Zilha Ademaj i Sebija Izetbegović žustro jedna protiv druge

14. 09. 2018. u 12:13:00 Fena/Radiosarajevo.ba

Shares:37

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj pozvala je danas ljekare da ne vraćaju pacijente i da nastave pružati usluge, kao i sindikate da se nastave pregovori i da zajednički iznađu rješenja u vezi povećanja njihovih plata.

Ljekari i stromatolozi U Sarajevu su već deseti dan u štrajku, a sud je donio presudu kojom se taj štrajk zabranjuje. Presuda je donesena jučer iz proceduralnih razloga zato što Sindikat doktora medicine i stomatologije nije ispoštovao sve propisane procedure, odnosno zato što je bilo formalno-pravnih propusta u najavi i organizaciji štrajka.

"Ne bih željela da se ovo produžava i zato molim predstavnike oba sindikata da nastavimo pregovore. Jutros sam dobila zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije sa prijedlogom da danas organiziramo sastanak u 14.30 za nastavak pregovora", izjavila je Ademaj novinarima.

Jedan poziv

U ovim pregovorima, kako je dodala, bila je sporna visina koeficijenata za doktore medicine i stomatologije. Podsjetila je da su se kolektivnim ugovorom, koji je potpisan u novembru prošle godine, obavezali da će povećati koeficijante ljekarima i stomatolozima za 1,2 na postojeće koeficijente. U startu je povećano za 0,5 i preostala je obaveza za dodatnih 0,7 da se poveća do kraja ove godine. Ademaj je navela da smatra da ima mogućnosti i prostora da se udovolji njihovim zahtjevima, te da u konačnici postoji obaveza da se zakonske i odredbe iz Kolektivnog ugovora ispoštuju. Sporno je bilo pitanje u vezi visine sredstava. Ademaj je dodala da je dio osiguran kroz rebalans finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, te da je to otprilike polovina.

"Mislim da ključ za rješavanje ovog pitanja u vezi sredstava ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja ima utjecaja na Zavod zdravstvenog osiguranja i to može riješiti jednim telefonskim pozivom i sama je izjavila da sredstava ima dovoljno u zdravstvu, da nisu dobro raspoređena sa čime se ja apsolutno slažem", zaključila je Ademaj.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović vrlo je brzo odgovorila ministrici Ademaj.

"Iznenađena sam izjavom ministrice Ademaj. Izgleda da ona nije upoznata sa svojim obavezama i dužnostima. Možda bi konačno trebala da pročita svoj Ugovor, nakon 2,5 godine mandata. Osnovna obaveza kantonalne ministrice je da se brine o zdravstvenom sistemu, na način da svi korisnici budu zadovoljni uslugom ali i uposlenici plaćama. Njena je dužnost propisati radno vrijeme, uskladiti rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Rješenju o registraciji. Njena je dužnost platiti adekvatno uposlenike u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo", napisala je Izetbegović u saopćenju, pa nastavila:

"Zašto ministrica Ademaj spominje mene kao ključ, trebalo bi pitati nju. Ali evo, podsjećam je da je ona ta koja sjedi na sjednicama Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Naravno, moram je pitati da li se sjeća koliko je novca dodatno namakla iz budžeta za JU Apoteke Sarajevo, čiji je direktor, kao i ona, SBB kadar. Evo ja ću je podsjetiti: 2017.godine iznos je bio 580.000KM.
2018. godine iznos je bio 2.000.000KM za isti broj apoteka. Da li je tada nekoga zvala telefonom? Da li je tada „ključ bio u njenom džepu“? Zna ministrica Ademaj da se godišnje troši 350 – 360 miliona KM u zdravstvu KS. Pa ona je ekonomista, ne trebam joj ja to govoriti.

Lijepo je i pošteno

Zna ministrica Ademaj koliko i je i kome potpisala Saglasnosti za zapošljavanje i gdje, u svojem mandatu. Uostalom, lijepo je i pošteno da javno, i konačno, prizna da ne zna i ne može raditi svoj posao i da ga treba uraditi neko drugi. Nije lijepo što nam je potrošila dragocjeno vrijeme, a ništa ozbiljno nije uradila za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Na kraju, nije lijepo da javno iznosi neistine, jer se u pravom sistemu ništa ne završava „jednim telefonskim pozivom“, nego posvećenim i predanim radom.

Žao mi je što moram reći da je izjava ministrice Zilhe Ademaj djetinjasta, neozbiljna i krajnje populistička. Možda je samo željela da bude duhovita? Ali evo, kako god bilo, spremna sam preuzeti i njen posao, ali da mi prebaci i svoju platu – može i telefonskim pozivom", navodi se u saopćenju Sebije Izetbegović.

KOMENTARI (3)