Strah od epidemije gripe: Posjete u bolnici u Mostaru ograničene samo na hitne

E. H.
Strah od epidemije gripe: Posjete u bolnici u Mostaru ograničene samo na hitne
/ Mostarska bolnica, Foto: Jabuka TV
Zbog očekivane epidemije gripe i njenog razvoja tokom prethodnih mjeseci, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar ograničene su redovne posjete hospitaliziranim pacijentima.

Tačnije, posjete su ograničene samo na one hitne, kako bi se prevenirala veće širenje epidemije u neobičnim meteorološkim uslovima tokom januara.

"Zbog očekivane epidemije gripe do daljnjeg se ograničavaju redovne posjete bolesnicima u SKB Mostar, odnosno posjete se mogu odobriti samo u nužnim slučajevima. To znači da samo jedna osoba dnevno može dostaviti lične stvari i potrebnu medicinsku dokumentaciju, uz nošenje respiratorne maske", potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Podaci objavljeni početkom ove sedmice pokazali su da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u posljednja tri mjeseca broj osoba sa simptomima prehlade, gripe i upale pluća značajno povećan. Tačnije, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK-a od oktobra prošle godine do danas registrirano je oko 1.400 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi.

 Ljekari, ipak, napominju da treba razlikovati simptome prehlade i gripe, jer dok prehlada nastaje postepeno i prate je curenje nosa, kihanje, te produktivni kašalj, gripa nastaje naglo, uz jako visoku temperaturu, suh kašalj, glavobolju, te bol u mišićima i kostima.

"Broj obolijevanja od bolesti sličnih gripi povećan je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najveći broj oboljelih zabilježen je na području Mostara, njih 738", istaknuo je ranije šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije