Strah da će vanjski faktori isprovocirati referendum u RS-u je stvaran

Fena
Strah da će vanjski faktori isprovocirati referendum u RS-u je stvaran
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković

Pokret Odgovor upozorava da postoji realna opasnost da proruski mediji iskoriste priču o referendumu u Republici Srpskoj kao relevantnu i ozbiljnu, te da se naša zemlja može lako naći na mapi kriznih političkih žarišta ukoliko bh. lideri i međunarodna zajednica ne priznaju opasnost koja proizlazi iz retorike predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"To što je ideja referenduma o nezavisnosti RS-a trajno pogubna po građane ovog bh. entiteta, što bi taj referendum bio odbačen kako od institucija BiH, tako i od Evropske unije i međunarodne zajednice, ne treba da nam bude znak da se on neće dogoditi - navodi se u saopćenju Pokreta Odgovor.

Dodaje se da se Europska unija trenutno suočava s dvije krize unutar članstva koje ne znaju riješiti i spremni su učiniti sve da izbjegnu nova politička žarišta na europskom tlu, "pa je onda prostor za pregovaranja između onih koji bi mogli eskalirati krizu bilo gdje i EU značajno veća".

Iz Pokreta Odgovor navode da populisti koji danas vode RS apsolutno nemaju potrebe objašnjavati sa čime će se suočiti građani na području RS-a 'dan poslije referenduma'.

"Niko ne zna šta će biti sa statusom državnih službenika koji rade u bh. institucijama, a dolaze s Pala ili iz Lukavice. Niko neće da kaže da će RS ubirati znanto manje prihoda od poreza ako krene u sistem paralelne i samostalne naplate, s obzirom na to da je sistem PDV-a trenutno postavljen u njenu korist. Nikoga nije briga za trajnu 'pat poziciju' u Bosni ako do nje dođe, ali vanjskim faktorima svakako odgovara da rade na percepciji širenja panike i krize širom Europe. I gdje im je za takve stvari bolja meta, nego naša zemlja, a ko je bolji provodilac do SNSD-a i odlazećeg Milorada Dodika", poručuju iz Odgovora.

Dodaju da oni, kao Bošnjaci-povratnici u RS-u, upozoravaju da je opasnost od odvijanja ovakvog procesa stvarna, i da političko Sarajevo mora znati kako upravljati kriznom situacijom koja bi mogla nastati u tom slučaju, te već imati predložene načine kako zaštititi povratničku populaciju u slučaju eskalacije političke krize.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije