Stolac: Oskvrnavljena spomen ploča u bivšem logoru za Bošnjake

Radiosarajevo.ba
Stolac: Oskvrnavljena spomen ploča u bivšem logoru za Bošnjake
Spomen ploča u bivšem logoru "Koštana bolnica" u Stocu jutros je oskvrnavljena, potvrđeno je iz Udruženja logoraša u BiH.

NAP javlja da je dio ploče prefarban bijelom bojom, kako bi se smanjila vidljivost teksta na ploči.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, vandalizam dovodi u vezu s presudom bivšim čelnicima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, koje je Haški sud osudio na ukupno 111 godina zbog zločina u BiH tokom rata.

"Umjesto da žrtve dignu glas i etiketiraju svoje zločince, dešava se suprotno – žrtve šute a zločinci su glasni, što upućuje na to da se još uvijek nisu odrekli ideologije zbog kojeg su propatili ne samo Bošnjaci, već i drugi narodi u BiH", rekao je Mešković.

Bolnica za liječenje koštanih oboljenja pretvorena je 1993. godine u logor, u koji su zatvarani Bošnjaci Stoca i okolnih mjesta.

Logor je bio u funkciji od maja do oktobra 1993. godine, a kroz njega je prošlo između 3.000 i 3.500 Bošnjaka, koji su zlostavljani. Prema podacima Saveza logoraša u BiH u logoru Koštana bolnica ubijeno je oko 100 logoraša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije