Uživa u plodovima rada: Žena iz Krajine prima penziju već 61 godinu

Radiosarajevo.ba
Uživa u plodovima rada: Žena iz Krajine prima penziju već 61 godinu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Najmlađi penzioner u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS ima 24 godine, a najstariji 107 godina, rečeno je Srni u Fondu.

Najmlađi penzioner korisnik je invalidske penzije, a prebivalište mu je u Čelincu, dok je najstariji penzioner žena sa prebivalištem u Vojvodini, koja porodičnu penziju prima 43 godine.

Među najmlađim penzionerima su i 26-godišnjak sa područja Banja Luke i 29-godišnjak iz Teslića koji su korisnici invalidske penzije.

Kada je riječ o starosnoj penziji, najmlađi korisnik ima 45 godina i živi na području Mostara, a među najmlađim korisnicma starosne penzije su i 46-godišnjak iz Mrkonjić Grada i korisnik prava sa prebivalištem u Gacku rođen 1973. godine.

U pogledu godina života u evidencijama Fonda PIO RS 29 je penzionera koji imaju 100 i više godina.

Njih 23 ima prebivalište u ovom entitetu, a šest izvan njega.

Među onima koji su doživjeli stotu je 21 žena i osam muškaraca.

I drugi najstariji korisnik penzijskog fonda RS nastanjen je u Srbiji, na području Vojvodine, ima 103 godine i penziju prima više od pola stoljeća, pune 52 godine.
Najstariji penzioner od 107 godina nije istovremeno i korisnik sa najdužim periodom korištenja penzije, taj status pripada pet godina mlađoj ženi koja ima 102 godine i porodičnu penziju prima 61 godinu, a živi u manjem bh. entitetu, na području Krajine.

Među 267.479 korisnika Fonda PIORS je 3.364 penzionera u životnoj dobi od 90 do 100 godina, što je 1,2 odsto ukupnog broja korisnika prava ovog fonda.

Ako se uzmu u obzir sve tri vrste prava – starosna, invalidska i porodična penzija, onda prosječna starost korisnika penzija u ovom bh. entitetu iznosi 70,5 godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije