Stiže nam Bablje ljeto, ponovo 32 stepena u hladu

Radiosarajevo.ba
Stiže nam Bablje ljeto, ponovo 32 stepena u hladu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Velika aleja - turistčka atrakcija u Sarajevu

Danas je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

 U drugoj polovini dana lokalno će padati slabija kiša ili kratkotrajni pljusak.

Tokom dana, na jugu postupno smanjenje oblačnosti i sunčanije. Jutarnja temperatura zraka između 8 i 14, a dnevna između 20 i 29 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slabi lokalni pljuskovi su mogući na sjeveru i istoku Hercegovine, zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 15, a dnevna između 20 i 26, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 stepeni.

U petak u Bosni oblačno. Sunčanije u drugoj polovini dana. U Hercegovini sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 10 i 14, a dnevna između 20 i 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 stepeni.

U subotu u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 18, a dnevna između 22 i 28, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 32 stepeni Celzijusa.

Bablje ljeto (Miholjsko ljeto, Martinjsko ljeto) je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. Razdoblje na sjevernoj polutki traje od kraja polovine  septembra do sredine novembra, ovisno o geografskoj širini.

Bablje ljeto je u narodu poznato i kao "Miholjsko ljeto", prema prazniku sv. Mihovila (29. septembra).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije