Šteta na usjevima ogromna: Proglašeno stanje prirodne nepogode u cijelom kantonu

Fena
Šteta na usjevima ogromna: Proglašeno stanje prirodne nepogode u cijelom kantonu
/ Ilustracija
Nakon što je to učinilo nekoliko općina na području ovog kantona, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučila je danas proglasiti stanje prirodne nepogode na području svih općina.

Članovi ove Vlade boravili su u radnom posjetu općini Čitluk, gdje su održali 47, sjednicu, na kojoj je jednoglasno usvojena Odluka o proglašenju prirodne nepogode, prouzrokovane niskim temperaturama i pojavom mraza.

Zbog ovakvih vremenskih uslova nastale su znatne štete na poljoprivrednim usjevima, te je istaknuto kako će Kantonalno povjerenstvo za procjenu šteta, u saradnji sa mjerodavnim povjerenstvima u jedinicama lokalne samouprave, provesti postupak procjene nastale štete.

Nakon tog procesa, u skladu s mogućnostima, kantonalna vlada će pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta.

Također je istaknuto kako se očekuje da finansijsku pomoć pri saniranju osiguraju i drugi nivoi vlasti, kako bi zajedničkim naporima barem dijelom sanirali ogromne štete nastale u svim jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije