Staze, klupe, sadnice - počinje uređenje sarajevskog Huma

Radiosarajevo.ba
Staze, klupe, sadnice - počinje uređenje sarajevskog Huma
Radiosarajevo.ba / Općina Novo Sarajevo
Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je 30. septembra ove godine Ugovor s direktorom JP „Sarajevo-šume“ Nerminom Demirovićem, o izvođenju radova na hortikulturnom uređenju prostora „Park- šume Hum“.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo istaknuo je da se radi o projektu koji je predviđen i Strategijom razvoja općine do 2013. godine, te će se na ovaj način izvršiti uređenje ovog izuzetno atraktivnog prostora za odmor i rekreaciju, a nalazi se u neposrednoj blizini simbola općine Novo Sarajevo, releja na Humu.

"Nakon realizacije ovog projekta i postavljanja mobilijara, na ovom području postavit ćemo i videonadzor kako bi sačuvali sve što je urađeno od nasevjesnih građana, koji su ranijih godina u više navrata fizičkom devastacijom uništili sve što smo do tada napravili da bi građani Novog Sarajeva i Sarajeva imali adekvatno mjesto za odmor i rekreaciju nadomak grada", istaknuo je načelnik Koldžo, te dodao da će u saradnji s poduzećem Sarajevo-šume osigurati i fizički nadzor ove površine.

Radovi u okviru ovog projekta podrazumijevaju prethodno uklanjanje cjelokupnog postojećeg nepoželjnog - samoniklog bilja s površine od 1,2 ha, te njegovo dislociranje s površine na kojoj će se izraditi pješačka staza dužine od 200 m, povezujući dijelove asfaltnog puta.

U neposrednoj blizini staze izvršiti će se postavljanje osam nadstrešnica s klupama i stolom, te postavljanje 15 klupa od drvenih poluoblica. Uz postojeću saobraćajnicu (koja vodi prema RTV repetitoru), na proširenjima će se urediti površine i izvršiti postavljanje drvene ograde u dužini od 120 m.

Ugovorom je planirano da se na lokalitetu izvrši sadnja (popunjavanje) sa 158 starijih hortikulturnih sadnica četinara i listopadnog drveća, koje u oblikovnom i pejsažnom pogledu cijelom prostoru trebaju dati poseban akcenat.

Sredstva za projekt u iznosu od 22.609 KM osigurana su u budžetu Općine Novo Sarajevo za 2016. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije