State Department o BiH i trgovini drogom: Grupe rade u inostranstvu, vođe u BiH

Radiosarajevo.ba
State Department o BiH i trgovini drogom: Grupe rade u inostranstvu, vođe u BiH

Bosna i Hercegovina nije veliki proizvođač opojnih droga i drugih zabranjenih hemikalija. Ona je primarno tranzitna država smještena između dva velika tržišta narkotika - Jugozapadne Azije i Zapadne Europe, navedeno je u godišnjem izvještaju State Departmenta o međunarodnoj trgovini drogama koji je objavljen krajem marta 2019. godine.

Međuanrodne kriminalne organizacije dominiraju kada je trgovina drogom na Balkanu u pitanju, a najviše se trguje kanabisom, heroinom i kokainom. Bosanske kriminalne grupe djeluju izvan Balkana, ali su vođe većinom u zemlji.

Podsjećaju u izvještaju State Departmenta da je veliki problem Bosne i Hercegovine državno uređenje i da je saradnja sigurnosnih i policijskih agencija dva entiteta veliki problem, te da zbog toga droga lakše prolazi kroz našu državu.

Podsjećaju da je veliki problem korupcija u Bosni i Herccegovini, te da je nedostatak koordinacije između policijskih tijela razlog što se ne mogu detektovati veće organizirane kriminalne grupe.

Navode i kako raste potražnja za narkoticima u Bosni i Hercegovini, ali da je relativno mala u odnosu na ostale države Europe.

Tokom prvih deset mjeseci 2018. godine policija je zaplijenila 3.35 kilograma heriona, 2.7 kilograma kokaina, 1.84 tone kanabisa...

Izvještaj State Departmenta pročitajte OVDJE. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije