Staša Košarac: Za mene je Ratko Mladić bio i ostao heroj

Radiosarajevo.ba
Staša Košarac: Za mene je Ratko Mladić bio i ostao heroj
Nakon što je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen u Hagu na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge najstrašnije zločine, zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac izjavio je danas na Sokocu da je Mladić nevin.

"Prvo treba reći da je ovo prvostepena presuda Haškog tribunala i mislim da će pravni tim odbrane Ratka Mladića uložiti sve napore da dokaže da je Mladić nevin i da utječu na kaznu koju mu je izrekao Haški tribunal. Nijedna odluka Haškog tribunala ni prvostepena ni drugostepena ne može utjecati na naš stav o Ratku Mladiću. On je čovjek koji je bio borac za slobodu, čovjek koji je bio borac za RS. On je bio čovjek koji je uvažavao sve narode u BiH, a posebno je volio svoj narod i borio se za njega", rekao je Košarac.

Dodao je da je "potpuno indikativno da Haški tribunal nijednom nije odgovorio u svojoj misiji".

"Želim podsjetiti da je Hag oslobodio Antu Gotovinu i Nasera Orića. Trebao je razvijati univerzalan pristup prema događajima o ratu. Vidljivo je da je Haški tribunal sve vrijeme bio motiviran zapadnim silama, zapadnim političkim potrebama, da se za rat u BiH okrivi samo jedan narod. To potvrđuje broj presuda, a to potvrđuje i presuda Ratku Mladiću”, napomenuo je Košarac..

Prema njegovim riječima, svi u RS-u su uz Ratka Mladića.

"Bio sam pripadnik Vojske RS-a, Mladić mi je bio komadant. Prije nekoliko godina u Sarajevu sam rekao da je za mene Mladić heroj. To i danas tvrdim. Mislim da dijelim stav mnogih u RS-u da je Ratko Mladić heroj", zaključio je Košara

Rođak Ratka Mladića Sreten Jovović kazao je da prateći muslimanske, hrvatske i srpske medije je vidio da nema ničega ljudskog ni pravnog u odlukama Haškog tribunala.

Sreten_Jovovic_2_RSA.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

"Srbi nisu krivi za ovo što im se prepisuje. Stvarno nema smisla. General Mladić je oficir koji je vodio srpski narod. On je očuvao srpski narod i srpsku državu. On je stvorio srpsku državu. Da nije bilo generala Mladića, niti bi bilo srpske države niti bi bilo srpskog naroda. Ne znam šta su Muslimani i Hrvati očekivali. Da preda Srbe, da ih ostavi Muslimanima, i danas ih vjerovatno ne bi ni bilo. General Mladić je srpski heroj, vjerovatno da se takav više neće roditi. On je čuvao srpski narod i srpsku djecu. On nije ratni zločinac, on nikoga nije ubio. Njegov posao je bio da brani, kao stručno lice da vodi i da brani svoj narod", izjavio je Jovović.

Komandant Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske Vukovi s Drine Milan Jolović je rekaoda se presudom Mladiću nastavlja satanizacija Srba.

Milan_Jolovic_1_RSA.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

"Nažalost, na osnovu dosadašnjeg iskustva i presude za 72 Srba, ništa bolje ni danas nismo mogli očekivati jer očigledno je da je na djelu jedan projekat satanizacije Srba. Da li je moguće da 72 Srba osude na više od 1.200 godina zatvora", upitao je Jolović.

Kazao je da je Mladića poznavao lično.

"Mladić je bio moj drug, veliki prijatelj, a prije svega bio moj komadant. Mogu kazati da je to bio školovan profesionalan oficir, koji sigurno nije izdavao naređenja za ubijanje i likvidaciju. Ovo je očigledno projekt stranih obavještajnih službi, za samo izazivanje sukoba u BiH, a kasnije i kreiranje svih dešavanja koje su se dogodile. Mladić je častan, pošten, pravi srpski oficir i on nije izdavao naređenja za ubistva", ocijenio je Jolović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije