Startuje RTV Herceg-Bosne: Saznajte programsku shemu i način finansiranja

Radiosarajevo.ba
Startuje RTV Herceg-Bosne: Saznajte programsku shemu i način finansiranja

Televizijski program RTV Herceg-Bosne počinje emitirati u ponedjeljak, 1. jula. Na male ekrane stiže putem zemaljskog signala, kablovske televizije, interneta i satelita.

Novi TV kanal u bh. eteru: Startuje RTV Herceg-Bosne

Direktor RTV HB Stipo Galić, u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis prezentirao je projekt TV Herceg-Bosne, a govorio je i o programskoj shemi te načinu financiranja. 

"Svaki javni medij, pa tako i TV Herceg-Bosne ima zakonom propisane obveze. Moramo imati 40 posto informativnog programa. Baza i okosnica televizijskog programa RTV Herceg-Bosne bit će informativni program", rekao je Galić i dodao da će okosnica informativnog programa biti dvije emisije.

"Prva emisija planira se za 17:00 sati. Zove se ‘Županijska panorama’, a tematski će pokrivati sve prostore koji su za nas značajni. Od 19.30 sati ide 'Dnevnik' koji će trajati pola sata. Svakodnevno ćemo emitirati Dnevnik kao središnju informativnu emisiju, a nakon njega ćemo imati različite tematske emisije u trajanju od 45 minuta", rekao je Galić.

U razdoblju nakon emitiranja središnjeg Dnevnika na TV HB će se emitirati različite dijaloške emisije koje će govoriti o događajima iz svijeta politike, društva, kulture, religije, sporta…

"Emisije će u pravilu biti emitirane iza 20 sati, nakon što završi središnji Dnevnik. Do 21 sat rezervirani smo za dijaloške emisije koje će govoriti o politici, gospodarstvu, kulturi, sportu, obrazovanju i religiji. Ukratko, sve što je u djelokrugu javnih medija", rekao je Galić

Vlasnici RTV Herceg-Bosne su općine, gradovi i kantoni gdje su Hrvati kao narod većina. Galić ističe da su kantoni, gradovi i općine preuzele osnivačka prava RTV HB temeljem čega proizlazi i obaveza financiranja.

"Nisu to neka velika sredstva. Mi ćemo se pokušati uokviriti u ta sredstva koja su nam raspoloživa kako bi mogli napraviti najbolji mogući program", rekao je Galić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije