Načelnik Orašja: Proširena javna rasvjeta, stabiliziran proračun...

Kenan Silajdžija
Načelnik Orašja: Proširena javna rasvjeta, stabiliziran proračun...
Danas započinjemo seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora” s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata.

Rubriku započinjemo općinom čija je administracija prva odgovorila na naš upit – općinom Orašje.

Orašje se nalazi na sjeveru Bosne i Hercegovine u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom. Na područj ove općine živi 19.861 stanovnik, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Stanko Vincetić (HDZ BiH) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 4.652 glasa ili 60,79 posto. Njegov protukandidat Joso Oršolić (HDZ 1990/Posavka stranka) osvojio je 3.001 glas ili 39,21 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Stanko Vincetić, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, govori o rezultatima u prvoj godini mandata, prioritetima, projektima i problemima u općini Orašje.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Vincetić: Sektori koji imaju najveći potencijal u općini Orašje su Poduzetnička zona Dusine, poljoprivreda i uslužne djelatnosti.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Vincetić: Svakako to će biti završetak uvođenja kanalizacije, završetak Sportske dvorane u Orašju i proširenje Poduzetničke zone Dusine.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Vincetić: U prvoj godini mandata stabiliziran je proračun općine, izgrađena je infrastruktura i proširena je javna rasvjeta.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Vincetić: U prvoj godini mandata nismo uspjeli završiti uvođenje kanalizacije, a razlog tome je ponovljeni postupak izbora izvođača radova. Također, nismo uspjeli završiti sportsku dvoranu do početka nove školske godine, jer je došlo do kašnjenja u opremanju dvorane, kao i čekanje na upotrebnu dozvolu.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Vincetić: Kao najveće probleme sa kojima se suočavamo su nedostatak prečistača za pitku vodu. Zbog toga smo ušli u pregovore sa UNDP-om i drugim donatorima, kako bi osigurali novac za izgradnju prečistača. U Orašju je voda bakteriološki ispravna, ali ima veću koncentraciju željeza, zbog čega je sve više bubrežnih oboljenja kod stanovnika.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Vincetić: Općina Orašje trenutno ne sarađuje sa drugim lokalnim zajednicama u BiH na zajedničkim projektima. Ukoliko se pronađemo u nekom zajedničkom projektu UNDP-a, svakako smo voljni surađivati.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom razdoblju na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Vincetić: UNDP je pomogao obnovi zdravstvenih i obrazovnih ustanova u Orašju nakon poplava 2014. godine, dok je otvorenje sportske dvorane planirano 20. 10. 2017. godine. Unutar prve godine mog mandata na području općine Orašje imali smo dvije elementarne nepogode, prvo olujno nevrijeme i kišu ovog proljeća, a sada preko ljeta i sušu. Štete se još popisuju.

Disclaimer

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije