Šta su radili: Vlada FBiH obećala 95 zakona, a usvojila tek četvrtinu?

M. Rener Smajović
Šta su radili: Vlada FBiH obećala 95 zakona, a usvojila tek četvrtinu?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu

Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem Programu rada obećala je usvajanje 95 zakona, četiri uredbe, 12 odluka, 35 pravilnika i šest strategija, kao i 11 drugih akata poput budžeta.

No, kada se pregledaju saopćenja nakon svih ovogodišnjih sjednica Vlade FBiH, može se zaključiti da je doneseno tek dvadesetak zakona, uključujući izmjene i dopune postojećih.

Doduše, neka ministarstva tradicionalno nemaju u planu donošenje zakona, a riječ je o ministarstvima obrazovanja i nauke, kulture i sporta, te raseljenih osoba i izbjeglica.

Ono što je vidljivo jeste da je obećanje usvajanja nekih zakona samo prenošeno iz godine u godinu kao što je usvajanje Zakona o koncesijama, tako da se može očekivati da će dio novog programa rada Vlade, onog za 2020. godinu, biti samo kopija ovogodišnjeg.

Federalni MUP je u svom programu rada za ovu godinu naveo donošenje prednacrta zakona o zaštiti od požara i o prevozu opasnih materija, Ministarstvo prometa i komunikacija najavilo je, kao i ranijih godina, donošenje zakona o cestama, Ministarstvo zdravstva obećalo je zakone o biocidima i o zaštiti građana od zaraznih bolesti. Ministarstvo pravde, između ostalog, je planiralo donijeti Zakon o Ustavnom sudu FBiH.

S druge strane, Vlada FBiH je odbila niz zakonskih rješenja i inicijativa koje su predlagali federalni zastupnici kako bi pomogli građanima.

Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je prvih pola godine obavljao funkciju predsjedavajućeg ovog doma, prokomentirao je da se uporedbom onoga što je planirano i onoga što je realizirano može vidjeti kakav je zapravo kapacitet rada Vlade.

elvir-karajbic3.jpg - undefined

Foto: Facebook: Elvir Karajbić

„Ništa se bitno nije promijenilo četiri godine. Vlada se bavila sobom, imenovanjima, a tome je doprinijela i nestabilna većina“, dodao je Karajbić.

Kazao je da nisu usvojeni ključni zakoni poput zakona o šumama, na koji se čeka godinama, a i da već drugu godinu od donošenja Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom nije usvojen pravilnik koji je neophodan za primjenu zakona.

„S druge strane, donesen je set poreskih zakona koji predviđaju dodatno opterećenje rada, što znači da će radnik donijeti manje novca kući. Predviđena su i nova opterećenja poslodavaca. Bolje je da Vlada ne predlaže takva rješenja“, stava je Karajbić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije