Šta su pripremili Dodik i Vučić: Otkriven sadržaj deklaracije Srbije i RS-a

Radiosarajevo.ba
Šta su pripremili Dodik i Vučić: Otkriven sadržaj deklaracije Srbije i RS-a
Republika Srpska i Srbija osnovat će nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će djelovati i sprovoditi niz mjera kako bi spriječili asimilaciju srpskog naroda.

Predviđeno je to sporazumom o sprečavanju asimilacije srpskog naroda čije su donošenje prošle godine najavili predsjednici RS-a i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić zbog potrebe definiranja načina borbe za opstanak srpskog naroda.

Sporazum bi u identičnom sadržaju uskoro trebalo da usvoje parlamenti Srpske i Srbije, a Vlada RS je već dala saglasnost na predloženi tekst.

Sporazum su pisali timovi stručnjaka koje su izabrali zvanični Banja Luka i Beograd i on će biti aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS.

Nacionalno vijeće za očuvanje identiteta srpskog naroda činit će predsjednici i premijeri RS i Srbije, patrijarh srpski i ministar vanjskih poslova Srbije.

Prema pisanju Glasa Srpske,  sporazum u kojem je navedeno da Srbija i RS njime nastoje da čvrsto obavežu svoje državne organe, ustanove i organizacije da bi omogućili materijalne, društvene i političke uslove za razvoj, očuvanje i njegovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

"Svrha donošenja sporazuma je da bude omogućeno zajedničko i organizovano djelovanje Srbije i Srpske čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacija srpskog naroda", istaknuto je u dokumentu.

Kao mjere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, je navedeno njegovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svijesti o zajedničkom porijeklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

"Očuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao njegovog matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, njegovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obilježavanje nacionalnih praznika", navedeno je u sporazumu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije