Šta se dešava: U ovom bh. gradu u jednom danu umrlo čak osam osoba

Radiosarajevo.ba
Šta se dešava: U ovom bh. gradu u jednom danu umrlo čak osam osoba
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Stari Grad Trebinje

U Tre­bi­nju je sa­mo u to­ku su­bo­te re­gis­tro­va­no osam smrtnih slučaje­va, što je zna­tno vi­še od uobičaje­nog pro­sje­ka.

Iako lje­ka­ri ovo­li­ku smrtnost ne do­vo­de u di­rek­tnu ve­zu sa na­glim po­ras­tom tem­pe­ra­tu­re, činje­ni­ca je da, ot­ka­ko su u po­slje­dnjih ne­ko­li­ko da­na počele vrućine, ras­te i broj onih ko­ji traže hi­tnu me­di­cin­sku po­moć, ali i broj smrti, prenose Nezavisne novine.

Dežur­ne eki­pe Hi­tne me­di­cin­ske po­moći su stal­no na te­re­nu, ili pri­ma­ju pa­ci­jen­te sa poteškoćama ko­je iza­zi­va­ju ek­stre­mne vrućine, pa ape­lu­ju da se ne izla­zi van bez ve­li­ke po­tre­be.

Lje­ka­ri objaš­nja­va­ju da je sva­ki vre­men­ski pre­laz iz hla­dni­jeg u to­pli­ji pe­ri­od uobičaje­no težak i čes­to po­gu­ban po sta­ri­je oso­be i one sa hro­ničnim težim obo­lje­nji­ma.

To­me ide u pri­log i činje­ni­ca da su ek­stre­mno nis­ke tem­pe­ra­tu­re pro­šle go­di­ne do­pri­ni­je­le na­gloj i ve­li­koj smrtnos­ti, a gla­vnim uzro­kom sma­tra­ne su re­spi­ra­tor­ne in­fe­kci­je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije