Šaljite inspekciju: Ja ću se smrzavati, drugi će ložiti gume i ćumur!

Radiosarajevo.ba
Šaljite inspekciju: Ja ću se smrzavati, drugi će ložiti gume i ćumur!

Vlada Kantona Sarajevo proglasila je danas epizodu „upozorenje“ za sve zone na području Kantona, zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti zraka.

Donesene su i brojne mjere, kao što su "osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama", "zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru", "zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića"...

Sve to, sudeći po prvim reakcijama građana, ostavljenim na Facebook stranici Vlade, nije dovoljno kako bi se smanjilo zagađanje. 

"Sve te mjere su smiješne. Gušenje do daljnjeg,,, saobraćaj smanjiti, plin pojeftiniti, i čekati vjetar da odnese", jedan je od komentara.

Drugi pak misle da mjere dolaze kasno.

"Sad ste se sjetili ? Gospodo mozža ste u toku prošlog ljeta trebali donijeti bar jedan zakon koji reguliše ovo pitanje , ili mozda 27 miliona oko kojih se svađate preusmjerit i kupit 27 autobusa na struju ?", navodi se još u komentarima. 

"Zašto policija ne zaustavlja kamione sa ugljem? Zašto eko policija ne kažnjava crni padajući dim iz kuća? Cijenim trud vlade u dosadašnjem radu, ali bez adekvatnih zakona za kažnjavanje trovača, ostavljate mene i djecu u hladnom stanu, račun toplana isti, a naplacujete mi +100KM zato što vozim 10 godina auta na plin", navodi jedan od građana. 

I drugi komentari su na fonu da treba ograničiti upotrebu ćumura. 

"Toplane će smanjiti grijanje (troše plin, račun će, naravno, ostati isti) za 3 stepena, ja u stanu pod dekicom, a domaćinstva nesmanjenom žestinom hajcaju gume i ćumur. Ove mjere upozorenja, pripravnosti i sl su samozavaravanje i budalaština. Sve dok se ne zabrani prodaja i loženje ćumura nikakve ublehaške mjere neće pomoći. Na stranu što se gušimo dijelom i zbog urbicida u gradu koje su dozolile vlasti, opštinske ili kantonalne, kao da je to više bitno. Dajte još koji neboder!!!, navodi se, između ostalog. 

Neki smatraju da treba pojačati kontrole. 

"Ako ćete šta raditi pošaljite inspekcije na teren, ljudi smeće lože, gore dimnjaci po zgradama, samo kad stanovi počnu gorjeti", jedan je od komentara. 

U brojnim komentarima građani predlažu smanjenje cijena električne i energije i plina, kako bi se manje koristili energenti koji zagađuju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije