Šta je premijer Konaković rekao o predbolonjcima kao magistrima

Radiosarajevo.ba
Šta je premijer Konaković rekao o predbolonjcima kao magistrima
Arhiv / Elmedin Konaković
Senat Univerziteta u Sarajevu održao je jučer sjednicu na kojoj je usvojio inicijativu kantonalnog ministra Kazazovića.

Na sjednici je usvojen Zaključak da studenti koji su završili stručni akademski studij koji je trajao četiri ili pet godina, ovisno o fakultetu, a koji su pohađali prije Bolonjskog procesa imaju diplome koje će od sada biti ekvivalen master studijama Drugog ciklusa studija po bolonjskom procesu.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama, ali i u medijima, zbog čega je reagirao premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na svom Facebook profilu. Njegov status prenosimo u cjelosti:

"Senat zaključkom na prijedlog ministra odlučio da su svi predbolonjski diplomci od danas magistri i radna grupa Vlade Federacije po nalogu direktorice KCUS odlučila da se spajaju bolnice. Sprema se zaključak navijača Sarajeva kojim bi trebao biti zaustavljen proces imenovanja novog trenera Željezničara, a navijači Želje mogli bi odgovoriti odlukom da Sarajevo svoje utakmice igra u Zenici, ako problem ne budu pravili navijači Slobode koji bi morali dvotrećinski potvrditi odluku. Čeka se još samo stav navijača Širokog i Borca o tome hoće li zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Niti se bolnice spajaju, niti su predbolonjci preko noći magistri.
Oduševljen sam duhom i kreativnošću na društvenim mrežama, ali me zabrinjavaju reakcije i izjave onih koji bi morali znati kako se i gdje odluke donose.

U toku je izbor direktora Opće bolnice i prijem 30 novih uposlenika.
Hoće li isti status imati predbolonjske 4 godine studija i bolonjske 3 ili će 4 biti izjednačene sa 5 ocijenit će struka, koristit će se iskustva iz regiona i drugih evropskih zemalja, a konačna odluka će se donijeti tamo gdje se ove odluke inače i donose, na vladama i u parlamentima", napisao je premijer KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije