Šta je Nikšić kazao na susretu s reisom i liderima: Nemojmo mi pucati u BiH

6
Radiosarajevo.ba
Šta je Nikšić kazao na susretu s reisom i liderima: Nemojmo mi pucati u BiH
Foto: Preporod / Susret reisa s liderima...

Sastanak najviših državnih i političkih predstavnika Bošnjaka i rukovodstva Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Huseinom ef. Kavazovićem i predsjednikom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Safetom Softićem, koji je jučer održan u Sarajevu na inicijativu i poziv duhovnog poglavara bosanskohercegovačkih muslimana, izazvao je dosta pažnje, pa i reakcija.

Portal Radiosarajevo.ba je ključne detalje sa ovog sastanka objavio još sinoć.

Izjava politički aktera

Podsjetimo, iz reda političkih ličnosti ovom susretu su se odazvali bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te predsjednici SDA, SDP, SBB i NIP, Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić i Elmedin Konaković.

Uz reisu-l-ulemu, sastanku je prisustvovao i predsjednik Sabora Safet Softić, zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković, član Rijaseta Razim Čolić, muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Iz Srebrenice, kao politički angažirane ličnosti, sastanku su prisustvovali Alija Tabaković, Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić.

Kako je prenio Preporod.info, portal zvaničnog glasila Islamske zajednice u BiH, ovakav sastav prisutnih uvjetovan je prije svega temom Bošnjaka, a to je pozicija i uvjeti života povratnika na područje RS, sa posebnim osvrtom na područje zone genocida oko Srebrenice.

Susret reisa s liderima... - undefined

Foto: Preporod: Susret reisa s liderima...

Isti izvor navodi da je sastanak, nakon višesatnog razgovora i analize različitih aspekata teme koja je postavljena pred prisutne - rezultirao Izjavom koju su potpisali politički akteri, Oni "su se obavezali na zajedničko djelovanje u cilju poboljšavanja uvjeta života povratnika u RS".

Budući da je mediji Islamske zajednice precizirao da je sastanak rezultirao Izjavom "koju su potpisali politički akteri", a da je čelnik SDP-a Nermin Nikšić, kako smo saznali, odbio potpisati Izjavu "iz političkih razloga", istraživali smo šta je lider SDP-a, zapravo, rekao učesnicima sastanka, te koji su bili njegovi argumenti.

Prema više izvora, Nikšić je odbio potpisati izjavu ne samo zbog činjenice da je on lider jedne multietničke stranke, te da je "neprimjereno da se svrstavamo u bilo koji nacionalni blok", već i zbog činjenice da smatra kako za samu Bosnu i Hercegovinu nije dobra poruka da vjerska zajednica stoji iza ovakvog sporazuma i dokumenta.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora bliskih učesnicima jučerašnjeg susreta, Nikšić, uz opasku da mu je drago "da smo se okupili i da se pogledamo oči u oči" najprije istakao kako mu "godi da ponekad dobije ovaj patriotski certifikat" jer je u kampanji "čas četnik, čas ustaša, ruski plaćenik", ali da i "nakon kampanje kada zatreba botovi pokazuju zavidnu maštu".

Pozivajući se na reisa Kavazovića, okupljenima je rekao da bi volio "da budemo
iskreni i da otvoreno govorimo o problemu Srebrenice, povratnika, a isto tako i prema ostalim problemima u Bosni i Hercegovini".

Izvinjenje zbog Bege

Zanimljivo je da se on spomenuo kako se na posljednjem sastanku u Srebrenici "izvinuo zbog sramote koju je prvo sebi, a onda i svima nama u SDP nanio Bego Bektić". Tada je, kako je govorio pitao: "Ćamila, Sadika i Zulfu da li su on ili SDP odstupili i milimetra od dogovora i obećanja koje im je dao na sastancima koje su imali u Holiday Inu"?

"Meni je dovoljna satisfakcija, njihov odgovor da nismo, a jasno mi je da će SDA i njeni plaćeni botovi to uvijek izvući kada budu sebe pravdali... Uostalom u ponedjeljak na Federalnoj TV je gospodin Izetbegović (Bakir) ponovno rekao kako je SDP u Srebrenici pomogao SNSD", požalio se Nikšić pred Rijasetom.

Pitao je prisutne zašto se niko nije očitovao o krađi glasova na izborima 2018., kao i u slučaju Mostara. Ukazivao da može dokazati da smo "i sa ovim rezultatom mogli imati gradonačelnika Mostara koji nije iz HDZ, ili da se rotiraju".

Govoreći o Izjavi o Srebrenici, Nikšić je, kako saznajemo, prisutne pitao je li ona pisana samo da još jednom zamažemo oči tim ljudima i da ih još jednom svjesno prevarimo? Prije toga se "brecnuo", jer je ovaj dokument, između ostaloga, prethodno poslan i njegovom prethodniku Zlatku Lagumdžiji!?

"Nije mi jasno da li želimo pomoći povratnicima ili želimo dodatno radikalizirati stanje. Tvrdnja "da se nije odustalo od dalje fizičke eliminacije Bošnjaka i Islamske zajednice" sigurno neće pomoći nijednom povratniku. Na stranu pitanje kako je moguće fizički eliminirati Islamsku zajednicu?! Posebno je pitanje zašto o ovim političkim temama potpisujemo zajedničku izjavu sa Islamskom zajednicom. Ja koliko znam ne postoji demokratska zemlja u svijetu za koju bi mogli navesti primjer da stranke potpisuju sporazum o političkom djelovanju sa vjerskom zajednicom. Stranke mogu MEĐUSOBNO potpisati sporazume o saradnji i podršci vjerskoj zajednici/zajednicama", upozorio je Nikšić.

Argumenti neprijatelja države

Nadalje, on je tvrdio da se zvaničnici i stranke mogu obavezati da će poduzeti određene političke korake na zaštiti prava vjerske zajednice, ali da "potpisivati sporazume o političkom djelovanju s vjerskom zajednicom - nije moguće".

"Hoće li onda sutra to uraditi i HDZ, s katoličkom, ili SNSD i SDS, sa pravoslavnom? Mislim da bi ovakav sporazum stranaka čiji su predsjednici Bošnjaci sa IZ-om bio novi udar, pucanj u Bosnu i Hercegovinu koji je može dokrajčiti, i to baš u Sarajevu. Ako stranke sa sjedištem u glavnom gradu potpišu jednostran politički sporazum sa IZ-om, to u potpunosti opravdava i potvrđuje argumentaciju neprijatelja države o Sarajevu kao bošnjačkom, a ne bosanskohercegovačkom glavnom gradu", upozorio je Nikšić.

Nikšić je, također, učesnike sastanka pitao trebaju li nama ljudi koji nisu Bošnjaci, dakle, Srbi i Hrvati, koji se ne libe reći da je u Srebrenici bio genocid ili da se desio udruženi zločinački poduhvat (UZP), kojima je 1. mart, Dan nezavisnosti, koji priznaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu?

Pojas za SDA

Ukazao je i da neće da sumnja u dobru namjeru organizatora ovog skupa i autora Izjave, ali "da isto tako nije primjereno da mi bacamo pojas za spašavanje SDA u situaciji kada su oni omogućili HDZ-u u Federaciji, a SNSD i HDZ na državnom nivou apsolutnu moć za blokiranje svih procesa".

Također, ukazao je i to da je SDP-u "cilj jačanje države čiji politički centri su Parlament i Predsjedništvo, a ne, uz dužno poštovanje, Rijaset".

Smatra i da IZ mora ostvariti sva prava koja joj pripadaju, kao i svi muslimani pojedinačno, kao i sve druge vjerske zajednice i pripadnici tih zajednica, kao i svi povratnici...

Kako saznajemo, Nikšić je na kraju poručio da je za njega "Bosna i Hercegovina "jedna nacija sa tri većinska naroda koji su naši, bosanskohercegovački, autohtoni".

Upozorio je da bi se sporazumom o političkom programu sa IZ-om ili bilo kojom drugom vjerskom zajednicom odrekli ideje jedinstvene države jednakopravnih građana, da bi "time ubio svaku šansu za multietnički SDP, a, možda je pretenciozno, i multietničku Bosnu i Hercegovinu".

Podsjetio da je SDP pomagao povratnike uvijek kada su bili u vlasti. Smatra da konačno "moramo konačno pokazati da smo spremni sistemski riješiti pitanje povratnika", te da je "baš dobro da krenemo od Srebrenice".

Susret reisa s liderima... - undefined

Foto: Preporod: Susret reisa s liderima...

Lider SDP-a je rekao i kako je tra stranka, zajedno sa svojim partnerima iz Četvorke, ponudila Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu koji podrazumijeva izradu godišnjeg plana i programa razvoja i izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju. Novac bi se raspodjeljivao putem Ureda koji će voditi Srebreničani, a sve pod nadzorom Ureda za borbu protiv korupcije KS. Zakon je koncipiran tako da se provedba ne može blokirati iz bh. entiteta RS.

On je, na koncu, predložio konkretne mjere kako se povratnicima može pomoći sa prilično jasnim brojkama i prijedlogom da se osnuje i odgovarajući fond. Te mjere se, rekao je, mogu usvojiti i u drugim kantonima, te dobiti podršku opština i gradova, pa i na razini Federacije BiH, uključujući i obavezivanje izdvajanja određenog procenta budžeta. Na koncu, obavezao se da će SDP učestvovati u svim aktivnostima koje će voditi u pravcu zaštite i pomoći povratnicima, stvaranja uvjeta za održiv opstanak.

Zanimljivo je da je poslije ove Nikšićeve argumentacije, ali, kako nam je potvrđeno, i sličnog stava nekih drugih učesnika skupa, prvobitni pristup promijenjen, te Izjava korigirana, a napravljen određeni otklon od vjerske zajednice.

Izvršene korekcije

Iz više izvora nam je potvrđeno da su Izjavu potpisali Džaferović, Radončić, Konaković, dok je lider SDA Bakir Izetbegović morao prisustvovati sastanku sa šefom Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom u četvrtak navečer, pa se pretpostavlja da će Izjavu naknadno potpisati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije