Otac Muriz: Ovo ne pričam ja, priča Dženan, verovatno bi do sada završio Pravo...

B. T.
Otac Muriz: Ovo ne pričam ja, priča Dženan, verovatno bi do sada završio Pravo...
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Završnim riječima svih strana u postupku dana je u Kantonalnom sudu u Sarajevu okončani glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića, kojima će presuda biti saopćena u ponedjeljak, 13. januara.   

U ime porodice Vijeću se obrazo Muriz Memić, koji je vrlo mirno i staloženo sumirao šta o i njegova porodica prolaze i proživljavaju. Iako se kontrolirao, nije mogao kontrolirati emocije, te je na momente govorio na rubu suza. 

"Ja se borim ze Dženana, ovo priča on, ne pričam ja. Vjerovatno bi do sada završio Pravo..." kazao je Memić u sudnici dok je govorio o četiri godine agonije, boli i patnje. 

Slučaj Dženan Memić: Završeno posljednje ročište, evo kad je PRESUDA

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano posljednje ročište u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića. Prije završnih riječi obje strane te oštećenih, prezentiran je dopunjeni nalaz vještaka medicinske struke.


Osim boli za sinoom dodatnu patnju, kako je kazao, četiri godine podrodica je dodatno ubijana i ponižavana zbog raznih neistina koje su čuli u sudnici. 

"Znam ko mi je ubio sina. Zna i Tužilaštvo, zna i koga štiti", kazao je Muriz Memić, ko zna koji put ponavljajući da njegov sin nije stradao u saobraćajnoj nesreći. 

Alisa Mutap, kako je podcrtao, nema amneziju.

"Navela je napadača, to stoji u zabilješki", kazao je Memić

Upitao je zašto Olga Vukša i Hasan Dupovac nisu saslušani kao svjedoci, zašto nije korištena službena zabilješka FUP-a u kojoj stoji dosta podataka o ubici...  

"Ako mi je Dalida Burzić rekla da je on ubijen, 7. marta otvorila istragu za ubistvo... znate šta je bilo, da se ne ponavljam", rekao je Memić. 

Kazao je i da mu je Zdravko Knežević, nekadašnji čelnik Federalnog tužilaštva, po odlasku u penziju "rekao šta se desilo". 

Na tom fonu obratio se i postupajućem tužiocu u ovom predmetu Seadu Kreštalici. 

"A valjda ćeš i ti Kreštalice, kad odeš u penziju, poslati mi neku poruku", rekao je Memić, zaključivši kako veliku nadu ulijeva u istragu Tužilaštva BiH, koje, kako je rekao, čeka da bude okončan proces u Kantonalnom sudu.

Podsjetio je da 18 puta organizirao proteste tražeći istinu obistvu svog sina, ali naglasio da od borbe za istinu neće odustati. 

Ifet Feraget,advokat porodice Memić u svojim završnim riječima naglasio je da dokazi izneseni u protekle četiri godine govore da nije bilo saobraćajne nesreće. 

"Da sam na mjestu tužioca, odustao bih od optužnice i sačuvao ugled", kazao je Feraget, konstatirajući kako priznanje optuženog često bude instrument za preuzimanje odgovornosti za nekoga drugog te je izrazio nadu da će se saznati zašto je Ljubo Seferović to uradio. 

Rusmir Karkin, advokat optuženih Ljube i Bekrije Seferovića zatražio je oslobađajuću presudu za svoje branjenike. Tokom zavrtšnih riječi ukazao je i na, kako ju je nazvao, nenormalnu pojavu, da je ovome predmetu odbrana imala podršku advokata oštećenih i porodice Memić.

Navode Tužilaštva nazvao je vrijeđanjem inteligencije te Vijeće pozvao da donese oslobađajuću presudu i sviju riješi agonije. 

Završne riječi Tužilaštva KS iznio je izueztno mladi tužilac, za kojeg je Feraget konstatirao da nije bio ni na jednom ročištu, i za kojeg nije znao ni kako se zove. U svojim završnim riječima Tužilaštvo je ostalo pri stavu da je memić stradao u saobraćajnoj nesreći. 

Prije završnih riječi, vještaci medicinske i mašinske struke Vlado Marković i Slaviša Stojnić prezentirali su rezulatate svojih analiza. Tom prilikom iznijeli su brojne konstatacije koje govore u prilog tvrdnji da Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Također, Dragan Salić, direktor Centra za vještačenje Zenit iz Banja Luke pojasnio je status Ištvana Bodala, spornog vještaka iz Novog Sada, na čijem nalazu i svjedočenju insistira Tužilaštvo KS. 

Salić je kazao da je su Bodala zovnuli da se priključi njihovom timu, da je s njima izašao na teren 26. 7 prošle godine kada je vršena rekonstrukcija u Velikoj Aleji. Međutim, nisu se mogli dogovoriti u vezi rokova, a kada su saznali da nije ovlašteni vještak u BiH, odustali su od njegovog angažmana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije