Šta donosi novi zakon o demobiliziranim borcima: Ministar Bukvarević za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba
Šta donosi novi zakon o demobiliziranim borcima: Ministar Bukvarević za Radiosarajevo.ba

Federalno Ministarstvo za boračka pitanja konačno je pripremilo Prijedlog izmjena Zakona o pravima demobiliziranih boraca. Podsjećamo, prethodni zakon koji je tretirao prava ove populacije stavljen je van snage 30. aprila 2010, uz obavezu da se u narednih godinu dana pripremi novi. No, demobilizirani su na novi zakon ipak čekali šest godina.

Ministarstvo, na čelu s ministrom Salkom Bukvarevićem, od januara do danas predstavilo je Prijedlog u svim kantonima i sada čeka reakcije kantonalnih vlasti te boračkih udruženja, koje imaju rok do kraja marta dostaviti svoje stavove. Nakon toga, prijedlog bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

Portal Radiosarajevo.ba tim je povodom razgovarao s ministrom Bukvarevićem koji na početku razgovora podsjeća da je prethodni zakon federalnu vlast "koštao" 326 miliona KM.

„Sjećate se tzv. boračkog dodatka od 150 KM mjesečno (za svaki mjesec proveden u armiji)? To je izazvalo velike finansijske probleme, jer se radilo o velikim sredstvima, a desilo se to i da je značajan broj demobiliziranih otkazao radni status i prijavio se na biro da bi dobio tih 150 KM. Zakon je stoga stavljen van snage“, govori ministar na početku razgovora.

Kaže da je pripremljeni radni materijal predstavio u svim kantonima, zajedno s predstavnicima koordinacije boračkih udruženja (obje komponente) koji su bili članovi Radne grupe za izradu zakona – a to su Samir Sulejmanović iz Armije RBiH i Nikica Tomić iz HVO-a.

„Prema prijedlogu, možemo reći da su glavne stvari koje predlažemo to da se, prije svega, regulira zdravstvena zaštita za sve pripadnike oružanih snaga. Moramo imati regulirano zdravstveno osiguranje za sve pripadnike.

Sljedeći set pitanja koja smo pokušali riješiti je prioritet demobiliziranih pri zapošljavanju. Prethodno je bilo definirano da taj prioritet imaju korisnici prava boračko-invalidske zaštite, dakle porodice poginulih i RVI te dobitnici najvećih priznanja. Sad smo u to obuhvatili i demobilizirane borce“, komentira naš sagovornik, uz napomenu da su propisane i kaznene odredbe za institucije, ustanove i poduzeća koja to ne budu poštovali.

Stavili su kao prijedlog i mogućnost da boračke populacije mogu izvršiti dokup radnog staža; pedviđeno je i izdavanje jedinstvene identifikacijske kartice za sve demobilizirane. Također, usvoji li se ovaj zakon, demobilizirani borci bi imali pravo na duži godišnji odmor: recimo, ako je u ratu proveo od 12 do 18 mjeseci, odmarao bi dan duže, a dva dana duže za 18 do 30 mjeseci rata.

I penzionirani demobilizirani branioci imali bi pravo na novčani dodatak, odnosno primali bi 0,122 posto od prosječne neto plaće u FBiH za prethodnu godinu, po mjesecu učešća.

Demobilizirani borci imali bi prednost prilikom smještaja u javne ustanove koje se bave zbrinjavanjem starih i iznemoglih osoba – ako nemaju članova porodice koji su, po zakonu, dužni da ih izdržavaju, vlast bi učestvovala u plaćanju troškova 50 posto. Također, demobilizirani bi imali pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja, kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja plaćali bi troškove njihovog liječenja u inostranstvu, a tu su još i pomoć u slučaju smrti, besplatni lijekovi za oboljele od PTSP-a, plaćanje dženaze/sahrane…

Na naše pitanje - ima li povratnih informacija od boračkih udruženja, odgovorio je da oni očekuju da su svi predstavnici ove populacije upoznati s prijedlogom, te imaju i dovoljno vremena da dostave eventualne primjedbe na radni materijal.

Šta je s novcem potrebnim za njegovu primjenu?

„Prije predlaganja, morat ćemo izvršiti tzv. izračun i jasno reći za koja prava imamo sredstva, za koja ne. Moramo voditi računa da, ne samo ovaj zakon, već i drugi, poštuju finansijske principe da ne bi došlo do probijanja budžeta. Kada je u pitanju novac nadležnost je podijeljena, pa ćemo morati sačekati i mišljenja kantona: ono što smo predvidjeli u Federaciji, smatramo da možemo osigurati“, zaključio je ministar Bukvarević za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije