SSSBiH: Radnička prava su ljudska prava i ne mogu se tretirati parcijalno

Fena
SSSBiH: Radnička prava su ljudska prava i ne mogu se tretirati parcijalno
Foto: Nezavisne novine / Radnici na gradilištu u Sanskom Mostu

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine podsjeća, povodom Svjetskog dana ljudskih prava koji se širom svijeta obilježava na današnji dan, da su radnička prava, posebno dio koji se odnosi na slobodu organizovanja i udruživanja, sadržana u Deklaraciji UN o ljudskim pravima koja je usvojena 10. decembra 1948.

Ističu da su ljudska prava zagarantovana svima i ne mogu se tretirati niti primjenjivati parcijalno, te da je nemoguće zaštititi neka ljudska prava i istovremeno zanemariti druga, jer se ona međusobno preklapaju.

Iz SSSBiH navode da pravo na rad, iako je jedno od osnovnih ljudskih prava, ne znači ništa ukoliko ne postoji pravo na dostojanstven rad. Takođe, ne može se tvrditi da je pravo na rad zaštićeno kada postoji bilo kakav vid eksploatacije radnika, a zabrana ropstva i prisilnog rada ne može se odvojiti od prava na pristojan rad.

"Tretiranje prava radnika kao ljudskih prava pokazuje da su radnička prava od vitalnog značaja. Ljudska prava su, prije svega, moralni zahtjevi o normativnim standardima ka kojima bi se sva pristojna društva trebala usmjeriti. Kao moralni zahtjevi, prava se zasnivaju na ljudskom dostojanstvu i jednakosti, i njih moraju uživati svi pojedinci i spolja i unutar radnog mjesta. Uz to, države i poslodavci su obavezni da poštuju principe ljudskih prava za svoje građane i njihove radnike", saopćeno je iz SSSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije