SSSBiH: Neprihvatljiva odluka o poskupljenju plina u FBiH

Radiosarajevo.ba
SSSBiH: Neprihvatljiva odluka o poskupljenju plina u FBiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dom sindikata Sarajevo

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra neprihvatljivom odluku Vlade Federacije BiH o poskupljenju veleprodajne cijene prirodnog plina za distributerska privredna društva na području Federacije BiH u iznosu od 30 posto.

U vrijeme kada ogroman broj građana FBiH jedva preživljava, oko 60 posto radnika prima minimalnu plaću, a prosječna plaća pokriva manje od polovine potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, poskupljenje plina predstavlja udar na njihove i tako minimalne budžete, smatraju u Savezu samostalnih sindikata BiH.

Također, napominju da su svjesni da će ovo poskupljenje dovesti do lančanog povećanja cijena usluga, proizvoda, hrane, lijekova i tako dodatno otežati ekonomski položaj radnika i građana u Federaciji BiH.

„S obzirom na to da Vlada FBiH smatra da je odobreno poskupljenje cijena plina prihvatljivo i razumno, pozivamo ih da jednako promptno sjednu za pregovarački sto sa Savezom samostalnih sindikata BiH i Udruženjem poslodavaca FBiH i odrede najnižu cijenu rada, povećaju minimalnu plaću i tako pokažu da, ipak, vode računa o radnicima i građanima u Federaciji BiH“, poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije