SSS BiH 1. maj obilježio ispred Željezare Zenica: Status radnika se mora poboljšati

Radiosarajevo.ba
SSS BiH 1. maj obilježio ispred Željezare Zenica: Status radnika se mora poboljšati
Foto: Anadolija / Zenica: SSS BiH obilježio prvi maj

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine obilježio je 1. maj, Međunarodni praznik rada ispred direkcije Željezare Zenica, odakle su vlastima i poslodavcima upućene poruke da se status radnika u svim sektorima mora poboljšati, javlja Anadolu Agency (AA).

Program obilježavanja Prvog maja započeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te učešćem KUD "Željezara" Zenica, koji su prvomajskom budnicom pozvali sve građane Zenice na uranak.

Predstavnici SSS BiH, te Željezare Zenica položili su cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima koji su bili dio ovog kolektiva.

Uslijedilo je i obraćanje predsjednika SSS BiH, Selvedina Šatorovića te čitanje prvomajskog manifesta u kojem se traži poboljšanje statusa radnika u svim sektorima kao i apel vlastima da usvoje zakone koji će dodatno zaštiti radnike.

Prema riječima predsjednika sindikata Željezare Zenica Avdije Halilovića, radnici zeničke Željezare koja je u stečaju imaju malo razloga za slavlje na današnji dan.

"Prvi maj je, i ja ću čestitati radnicima Praznik rada, ali diskutabilno je da li je ovaj datum uopće za slavlje. Nama željezarcima će biti malo razloga za slavlje, 78 naših kolega čeka uvezivanje staža u 2018. i 2019. godini, i nadam se da ćemo s ovog mjesta, uputiti poruke vlasti da su radnici države, radnici su ti od kojih zavisi opstanak države", rekao je Halilović.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović rekao je kako se problemi radnika moraju rješavati sistemski.

"Povod provmajskog okupljanja pred direkcijom Željezare Zenica je što 78 naših kolega je steklo uslove za odlazak u penziju ali ne mogu otići jer im nije uvezan radni staž. SSS BiH je na vandrednom kongresu naveo da će jedan od prioritetnih zahtjeva biti zakon o uvezivanju radnog staža i mi želimo da se taj problem riješi sistemski, da Vlada FBiH ne rješava ad hoc rješenjima iako smo sasvim sigurni da će za ovih 78 ljudi biti odvojena oko dva miliona KM u programu koji je predvidjela Vlada FBiH. Ali, imamo još puno kolega koji nisu iz Željezare Zenica, a imaju isti problem. Dakle, sistemsko rješenje koje će dovesti do rješenja ovih problema", rekao je Šatorović.

Šatorović je naglasio da će se poboljšanjem statusa radnika smanjiti odliv radne snage u zemlje inozemstva.

"Sama činjenica da smo jedini dio Evrope gdje nemamo definisanu najnižu cijenu rada govori da su radnici u poprilično nezavidnom položaju. Mi smo poslali jasnu poruku vladi da se utvrdi minimalna plata u iznosu 70 posto prosječne plate u Federaciji BiH plus topli obrok plus regres plus prevoz i jedino na taj način će dovesti u razmišljanje one koji su odlučili da odu van BiH. Puno je žrtava dato za ovu državu da bi je olako prepustili", ističe Šatorović.

Kaže da je bitno naglasiti da su insistirali da se donese novi zakon o zaštiti na radu, imajući u vidu da je postojeći iz 1990. godine, te da su kaznene mjere određene u dinarima i da je on kao takav stimulativan za poslodavce da apsolutno ništa ne ulažu u zaštitu na radu.

"Poslodavci su u posljednje vrijeme problematizirali bolovanje, pričaju o tome da radnici koriste lažno bolovanje. A, radnici koriste bolovanje jer nemaju adekvatnu zaštitu na radu i kada se bude adekvatno ulagalo u te stvari, onda će i bolovanja biti manje. Tu su i izmjene i dopune Zakona o štrajku jer želimo da nam se omogući u skladu sa međunarodnim konvencijama rada da imamo pravo na zakonsku obustavu rada da bi iskazali svoje nezadovoljstvo lošim uvjetima rada i lošim platama", rekao je Šatorović.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine učestovao je i u protestima zajedno sa radnicima Željezare Zenica kako bi ostvarili svoja prava.

"SSS BiH je predvodio taj proces i mi smo ponosni na taj dio. Poručujemo svim radnicima u BiH da smo spremni, ukoliko imaju iskrene i čestite zahtjeve, koji nemaju veze ni sa bilo kojom političkom opcijom, ukoliko su članovi SSS BiH da idemo zajedno i da zajedno dođemo do rješenja", rekao je Šatorović.

Šatorović je napomenuo i da nikakvi online protesti neće uroditi plodom jer je potrebno da se direktno razgovara sa ljudima i dođe do rješenja njihovih problema.

Svim prisutnim na današnjem obilježavanju Prvog maja u Zenici podijeljen je i radnički grah te je nastavljeno druženje ispred direkcije zeničke Željezare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije