Srebreničanke ogorčene zbog formiranja nove komisije za Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Srebreničanke ogorčene zbog formiranja nove komisije za Srebrenicu
Velija Hasanbegović/SARTR / Potočari
Predstavnice Udruženja "Žene Srebrenice" koje su se i ovog 11. u mjesecu okupile u Tuzli, izrazile su ogorčenost odlukom Vlade Republike Srpske o formiranju međunarodne komisije koja treba utvrditi stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

Ni nepovoljne vremenske prilike nisu omele žene, majke i sestre žrtava genocida u Srebrenici da se okupe u namjeri da ponovo zatraže pravdu za najmilije, ali su ovoga puta naglasile da ovakva odluka entitetske vlade vrijeđa žrtve i minimizira odgovornost za presuđeni genocid.

Za predsjednicu Udruženja građana "Žene Srebrenice" Hajru Ćatić nije problem ispitivanje činjenica, ali podsjetila je da će se ispitivati činjenice od 1992. do 1995. godine, a u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice su žrtve iz 1995. godine, jer je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.

"Još uvijek se traži oko 1.300 nestalih, ali ako pogledamo od 1992. godine tu je više od 3.000 poginulih do 1995. godine", podvukla je Ćatić.

Ipak, poručila je da u Memorijalni centar u Potočarima niko iz te komisije neće biti u mogućnosti ući, najavljujući da će se na tom mjestu okupiti na stotine žena koje će im onemogućiti ulazak.

Poražavajuća činjenica je, kažu okupljene, i to što su komisiji, između ostalih, takozvani eksperti iz Izraela, Kine, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država, ali u isto vrijeme potcrtavaju da su zločini koji se namjeravaju negirati dokazani pred međunarodnim i domaćim sudovima.

Potpredsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice" Nura Begović ističe da Bosna i Hercegovina ima Institut za nestale osoba koji radi na nivou države, a postoje sve druge potrebne institucije, sudovi i zakoni zbog čega je upitala čemu osnivanje takvih komisija.

"Žene Srebrenice" podsjetile su ponovo na sve žrtve genocida u Srebrenici i nestale članove porodica za kojima još tragaju i traže pravdu, a u znak podrške danas su im se u protestnoj šetnji pridružile članice Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije