Srbijanski mediji: Najmanje 60 bošnjačke djece odvedeno u Siriju i Irak

Radiosarajevo.ba
Srbijanski mediji: Najmanje 60 bošnjačke djece odvedeno u Siriju i Irak

Najmanje 54 državljanina BiH poginula su do sada u Siriji i Iraku, piše "EuroBlic". Prema podacima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, dostupne obavještajne informacije ukazuju na to da se u redovima raznih radikalnih islamističkih grupa i organizacija na Bliskom istoku i dalje nalazi najmanje 108 državljana BiH, među kojima ima veliki broj djece.

Nakon što su pojedini portali objavili da su u Siriji uslijed napada drona nedavno poginuli Ines Midžić iz Bihaća i Naser Arnaut iz Sarajeva, izvori “EuroBlica” iz sigurnosnih krugova otkrivaju da je poslije Midžićeve pogibije na teritoriji pod kontrolom ISIL-a ostalo da živi njegovo četvoro djece. Oni su, prema tvrdnjama sagovornika, samo dio od nekoliko desetina mališana iz BiH koje su njihovi roditelji odveli u ratni pakao Sirije.

Prema do sada prikupljenim podacima, u Siriju je od 2013. godine otišlo 29 bračnih parova iz BiH. Svi ti parovi uglavnom potiču iz islamističkih komuna kao što su Ošve i Gornja Maoča. Među djecom koje su poveli sa sobom u Siriju nalazile su se i bebe stare samo nekoliki mjeseci”, kažu izvori “EuroBlica”.

Na pitanje koliko se državljana BiH zvanično i dalje nalazi na ratištima u Siriji i Iraku, iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da je trenutno utvrđeni broj 108, te da se među njima nalazi 90 ljudi koji su rođeni i živjeli u BiH, dok su njih 18 s državljanstvom BiH u Siriju otišli iz nekih drugih država.

Povratnika u BiH sa sirijskog ratišta imamo 51, a prema našim podacima, vlasti Turske drže još jedno lice s državljanstvom BiH koje je imalo želju da se vrati. Do sada je pravosnažno osuđeno 16 lica koja su se vratila sa sirijskog ratišta, dok se protiv ostalih vodi postupak”, kaže za "EuroBlic" ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Na pitanje o tačnom broju djece iz BiH koju su odveli da žive na teritoriji pod kontrolom tzv. Islamske države, ministar sigurnosti BiH ističe da je na to teško dati precizan odgovor.

Osim onih koji su kompletne porodice odveli da žive u Siriji, postoji i određeni broj onih koji su se tamo ponovo oženili i dobili novu djecu. Približno tačnu procjenu broja djece iz BiH u Siriji zaista je teško dati”, rekao je Mektić.

S druge strane, izvori našeg lista iz bezbednosnih struktura tvrde da procenjeni broj dece iz BiH u sirijskom paklu iznosi najmanje 60, kao i to da je svojevrsni rekorder u tome izvjesni Muharem Džinić iz komune u Ošvama, koji je zajedno sa svojom šerijatskom suprugom u Siriju odveo i njihovo devetoro djece.

“Brojne strane TV stanice prije nekoliko godina objavile su dokumentarac o više desetina bošnjačke djece koje su roditelji odveli u Siriju”, podsjećaju sagovornici.

Odveo i žene i djecu

Stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević tvrdi da se među radikalnim islamistima iz BiH posebno ističe nekadašnji vođa komune u Gornjoj Maoči Nusret Imamović.

On je dogurao do šerijatskog vojnog sudije u Idlibu. Angažovan je u Al Nusra frontu, vojnom krilu Al Kaide. U Siriju je odveo i nekoliko svojih supruga i brojnu djecu iz tih brakova”, kaže Galijašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije