Srbija ulaže u namjensku industriju RS-a: Milionski posao za Kosmos

AA
Srbija ulaže u namjensku industriju RS-a: Milionski posao za Kosmos
Preduzeće za proizvodnju, remont i trgovinu Kosmos iz Banje Luke može da računa na 100 miliona dinara (1.650.000 KM) od Ministarstva odbrane Srbije, izjavio je danas u Banjoj Luci Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

On se sastao s Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, a sastanku je prisustvovao i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a. U banjalučkom preduzeću Kosmos danas će u prisustvu Vulina, Dodika i Đokića biti potpisan ugovor o pružanju usluge generalnog remonta, opravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema između Kosmosa i preduzeća Jugoimport SDPR Beograd.

"Ukupno do današnjeg dana u skladu s naređenjem vrhovnog komadanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i dogovora s Miloradom Dodikom ministarstvo je obezbijedilo 850 miliona dinara za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS za remont tenkovskih i avionskih motora i sada sporazum s Kosmosom", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima kao što je dogovoreno na posljednjem sastanku Vučića i Dodika "Republika Srbija će učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i pomogne RS-u, a ovo su prvi rezultati".

Dodik je izjavio da je u pitanju finalizacija dogovora u saradnji u oblasti namjenske industrije.

"Naša namjera da to pojačamo da pokušamo ovaj dio industrije koji je devastiran kroz intervencionizam međunarodnog faktora koji je doveo do toga da se napravio potpuni debalans u BiH gdje je na strani Federacije BiH ostalo šest funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u RS-a je to sve devastirano. Pokušavamo, ne iz konkurentskog razloga, nego iz čisto komercijalnog da podignemo određene vrste  proizvodnje i u tom imamo podršku ministarstva i ministra iz Srbije", kazao je Dodik i zahvalio se Vulinu na saradnji i izrazio zadovoljstvo sveukupnim odnosima RS-a i Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije