Odbor za zaštitu Srba u FBiH: Vrijeđa nas najava HDZ-a!

B. R.
Odbor za zaštitu Srba u FBiH: Vrijeđa nas najava HDZ-a!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Đorđe Radanović

O položaju Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, govorili su danas iz Odbora za zaštitu prava Srba u ovom entitetu.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je na press konferenciji izjavio kako smatra uvredljivim najavom HDZ-a BiH da će obilježavati godišnjicu oslobađanja Drvara. Tvrdi da će nastojati to spriječiti na bilo koji način, pa čak i blokadama saobraćajnica.

Pita se od koga je Drvar oslobođen u kojem su dominantno stanovništvo bili Srbi.

Istakao je da ako se migranti i izbjeglice smjeste u blizini Bosanskog Petrovca, morat će se iseljavati i Srbi i Bošnjaci dodavši:

"Srbi neće imati kud... Ne želimo nikakvu pogodnost. Želimo ono što je naše. Kako ćemo živjeti u okolnostima gdje su ljudi afroazijskog porijekla skloni nasilju."

Ocijenio je da je ta namjera kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Prema njegovim riječima, o svojem stavu su obavijestili Ambasadu SAD-a, OSCE, te cijeli diplomatski kor. Posebno je naglasio nedovoljan broj zaposlenih Srba u javnim institucijama u Tuzlanskom kantonu. Mišljenja je da to nije prihvatljivo s obzirom na to, kako je istakao, da se ovaj dio BiH predstavlja kao oazom multietničnosti.

Radanović je komentarisao i sporazum SDA-SNSD-HDZ o formiranju vlasti.

"Podržavamo dio sporazuma koji se tiče povratka stanovništva. Ali se to ne može provesti formiranjem migrantskog centra", kazao je dodavši da bi to isto značilo kao kad bi se egipatski kopti - pravoslavci naselili u Kozarcu.

Podsjetio je da u FBiH živi više od dva posto registrovanih Srba.

Radanović je ukazao da postoje pozitivni i negativni primjeri u procesu povratka imovine Srbima u Kantonu Sarajevo. U tom cilju je formirana pravna kancelarija pri Odboru koja besplatno savjetuje i pomaže građanima po ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije