Sramotni prizori: Ljepotica Una prepuna životinjskih iznutrica

J. Ć.
Sramotni prizori: Ljepotica Una prepuna životinjskih iznutrica
Foto: Eko akcija / Ljepotica Una prepuna životinjskih iznutrica

Ljepota Une je zaista nemjerljiva. Svojom bistrinom oduševljava kako domaće stanovništvo tako i turiste. Međutim, ona svakim danom biva sve više zagađena.

Fotografije koje je na svojoj Facebook stranici podijelilo Udruženje Eko acija, govore o trenutnoj situaciji Une.

Ljepotica Una prepuna životinjskih iznutrica - undefinedFoto: Eko akcija: Ljepotica Una prepuna životinjskih iznutrica

Katastrofalni rezultati: U vodi 138 bh. općina pronađen kancerogeni herbicid

Naime, tokom jučerašnjeg vrelog dana na krajiškoj ljepotici su brojni domaći i strani kupači i izletnici morali izbjegavati ova plutajuća ostrva zaraze. 

Iz Udruženja Eko akcija Anes Podić kazao je za portal Radiosarajevo.ba kako je problem u tome što je cijela Bosna i Hercegovina potpuno neuređena država.

Nuklearni otpad nije jedina prijetnja: Toksične vode s dvije deponije zagađuju Unu

"Mi imamo i nekakve Okolišne zakone i Zakone o uređenju okoliša na nivou lokalnih zajednica. Međutim, to sve ostaje slovo na papiru, jer je cijeli sistem veoma brižljivo skrojen kako bi omogućio ovim 'velikim' i 'srednjim' zagađivačima da nastave nekažnjeno zagađivati okolinu", istaknuo je Podić. 

Mišljenja je da imamo atmosferu za koju su prije svega odgovorne političke elite.

Na pitanje kako riješiti problem zagađenja bh. rijeka, Podić odgovara:

"Problem će se riješiti kada dobijemo Zakone kojima će se omogućiti učinkovito kažnjavanje ovakvih pojava te kada dobijemo institucije koje će zaista vrijedno raditi svoj posao!"

Hrvatska o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice s BiH

Podić je za naš portal napomenuo kako trenutno imamo takvu situaciju da zagađivači prolaze bez ikakvih kazni te postavlja pitanje - kako onda očekivati da se ovakve pojave sankcioniraju?

"To će se jednostavno nastaviti dok je god ljudima potpuno odsustvo kazni za ovakve stvari...", zaključio je Anes Podić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije